Bajnai tudott a szoborledöntésről

2013.09.30. 11:34 Módosítva: 2013.09.30. 13:07

A Szolidaritás Mozgalom vasárnapi rendezvényén a budai Clark Ádám téren a szervezők felállították, majd ledöntötték Orbán Viktor szobrát.

A darabokra tört szobrot a tüntetők magukkal vitték a Terror Házához. A rituáléval kapcsolatban kíváncsiak voltunk Bajnai Gordon, a Együtt 2014-PM pártszövetség társelnöke véleményére (a Szolidaritás alapító tagja a szövetségnek), aki maga is felszólalt a rendezvényen. Bajnai írásban válaszolt a kérdésekre.

Ez a véleménye a szobordöntésről:

A performansz messze van az én ízlésemtől és habitusomtól, de tudomásul kell venni, hogy Orbán Viktor uralkodása a társadalom egyre több csoportjában szít egyre nagyobb indulatokat. A Szolidaritás Magyarországon talán először szervezte meg és képviselte a rezsim veszteseit-károsultjait, és ezt hagyományosan karakteres, provokatívabb akciókkal tette. A Szolidaritás alapító tagja annak az Együtt-PM sokszínű, kormányváltó szövetségének, ezért fogadtam el a felkérésüket, hogy köszöntsem őket a születésnapi rendezvényükön.

A szobordöntés jelentése, szimbolikus értelme:

Irónia volt. A diktatúrákban szoktak élő vezetőknek szobrot állítani, és ez a gesztus arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor rendszere öles léptekkel halad a demokratikus jogállamtól egy megnyirbált szabadságú, erősen centralizált, pártállami rendszer felé. A hungarocell-szobor ledöntése azt fejezte ki, hogy ebből nem kér az ország. Hogy maga, a performansz mennyire szellemes, az nyilván egyéni ízlés és vérmérséklet kérdése is, az azonban még vérverejtékes igyekezettel sem fogható rá, hogy ez fizikai fenyegetés, vagy erőszakos akció lett volna.

A szobordöntésről tudott, a többiről nem:

Néhány nappal korábban tájékoztattak róla, de a szervezés teljes egészében a Szolidaritásnál volt. A fejhordozásról és a Dopeman-számról viszont nem tudtam. Ezekről lebeszéltem volna őket.

A szobordöntéskor már nem volt ott:

Nem voltam ott, nem sokkal a köszöntőbeszédem után távoztam. A performanszot én is csak este, a neten láttam.

Az MSZP pártigazgatója elhatárolódik

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva vonakodva azt mondta, hogy az egész akció nem volt az ő ízlése szerint való. Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója hétfő reggel az ATV Start vendége volt, ahol a vasárnapi Szolidaritás-rendezvényen történt Orbán-szobor-döntésről kérdezték:

ATV: (...) Az MSZP elhatárolódik a Szolidaritás tegnapi akciójától?

Tóbiás József: Én elhatárolódom személyesen. Nem tudom mondani, hogy az MSZP, de én személyesen igen.

ATV: És azt mondja, kell beszélni Bajnai Gordonnal. Egy ilyen beszélgetésnek lehet következménye az együttműködésükben?

Tóbiás József: Hát legalább annyi következménye kell legyen, hogy többet ilyen nem fordul elő, és mondjuk azt, hogy koordinálni lehet, hogy mi történik a szövetségesi oldalon.

(forrás)

Így dőlt le Orbán szobra