Elfogatóparancsot adtak ki Dániel Péter ellen

2013.09.30. 20:53

Elfogatóparancsot adott ki a bíróság a rágalmazással vádolt Dániel Péter ügyvéd ellen, aki nem jelent meg perének legutóbbi tárgyalásán.

Az alaptörvény elleni akcióiról és a Horthy-szobor megrongálásáról ismertté vált jogász ellen azután indult büntetőeljárás, hogy az egyik közösségi oldalon becsmérlő megjegyzéseket tett Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselőre. Az eset nyomán rágalmazás miatt magánvádas eljárás folyik a III. kerületi bíróságon.

Dániel Péter már a per kezdetén hangoztatta, hogy az eljárást üldöztetésnek tekinti, ezért nem biztos, hogy megvárja a végét. Mivel a legutóbbi tárgyaláson idézés ellenére nem jelent meg, elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője azt mondta a köztévé híradójában: a bíróság a rendőrség segítségét kérte, amely ellenőrizte a vádlott ismert lakóhelyét és tartózkodási helyét. Itt azt a tájékoztatást kapták, hogy a vádlott nem tartózkodik a lakóhelyén. Ezért a bíróság elfogatóparancsot bocsátott ki a vádlottal szemben.

Dániel Péter 2010-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy közhivatalokban megrongálta a nemzeti együttműködés kifüggesztett nyilatkozatát, később pedig az alaptörvényt, majd tavaly májusban festékkel kente össze a Kerekiben felállított Horthy-szobrot. Dániel Péter korábban azt hangoztatta, hogy itthon üldözik, ezért ki fog vándorolni. Egy, az internetre vasárnap feltöltött kép tanúsága szerint Izraelben várja az ellene indult büntetőeljárás végét.