Navracsics: A magyar állam is felelős a holokausztért

2013.10.01. 11:13

A magyar állam is felelős volt a holokausztért – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett budapesti konferencián kedden.

A magyar társadalom 1990-ben szembesült azzal, hogy a magyar állam szembefordult saját polgáraival, sőt segédkezett abban, hogy kiirtsák őket – mondta Navracsics Tibor, hangsúlyozva, hogy szembe kell nézni a felelősséggel.

A Józsefvárosi pályaudvar

Kijelentette ugyanakkor: „tanultunk a múltból, pontosan tudjuk, mi történt itt”. A magyar demokrácia minden polgárát megvédi azokkal szemben, akik gyűlöletet akarnak szítani – nyomatékosította a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy mindig lesznek olyanok, akik gyűlöletből élnek, vagy azért, mert az adja lényük lényegét, vagy mert jó üzleti lehetőséget látnak benne. Ezért a múlt feltárása közben a jelenről sem szabad elfeledkezni – tette egyértelművé, felidézve a jobbikos Gyöngyösi Márton tavalyi, „a magyar demokrácia hírnevén sokat rontó” szavait.

A miniszterelnök helyettese emlékeztetett, hogy Gyöngyösi Márton felszólalása után szigorították a házszabályt, és szűkítették a parlamenten belüli szólásszabadságot, hogy ne lehessen gyűlöletet szítani az Országgyűlésben.

Holokauszt-emlékközpont épül Budapesten

Hétfőn tartotta alakuló ülését a Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ nemzetközi tanácsadó testülete, amelyet Schmidt Mária a kormány felkérésére hívott össze. Tagjai a szakmai és a tudományos elit fontos képviselői.

Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos kíséretében a testület tagjai megtekintették a Sorsok Háza leendő helyszínéül szolgáló Józsefvárosi pályaudvart. A kormánybiztos a bejáráson elmondta: 17 ezer négyzetméteren zajlik majd az építkezés, egyebek mellett parkot, parkolókat is hoznak létre. A régi állomásépület mementóként szolgál majd, a kiállítási komplexum pedig a föld alatt lesz, míg az épület előtt installációs tornyokat állítanak fel. Az előzetes tervek szerint az év vége felé kezdhetik el az építkezést.

A testület a nap folyamán megtartotta alakuló ülését, melynek feladata, hogy a néhai Józsefvárosi pályaudvar emblematikus helyszínén nemzetközileg is jelentős és pozitív visszhangot kiváltó emlékhely szülessen. A résztvevők kijelentették: minden szellemi és erkölcsi segítséget megadnak az új intézmény létrehozásához.

A holokauszt gyermekáldozatainak sorsát bemutató emlékközpont azért az évek óta használatlanul álló Józsefvárosi pályaudvar helyén épül fel, mert ez volt a MÁV első pályaudvara, ahonnan az 1944-es deportálások indultak. A projektgazdák elképzelései szerint ezen a helyszínen a 21. századi fiatalok is átélhetik majd a holokauszt gyermekáldozatai és az őket menteni próbáló emberek sorsát.