Minden út a börtönbe vezet!

2013.10.01. 17:23

Hajléktalan? Mélyszegénységben él egy kis zsákfaluban, vagy egy nagyvárosi gettóban? Kevés a pénz, nyakunkon a tél? Rossz idők jönnek.

A parlament tegnap szigorított a szabálysértési törvényen, ami elsősorban és leginkább a legszegényebb társadalmi rétegeket érinti rosszul. Setét Jenő, az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat alapítója Facebook-oldalán ma pár pontban összefoglalta, hogy a mélyszegénységben élők a hétköznapjaik során milyen nehézségekkel néznek szembe, ha nem akarnak bűncselekményt elkövetni, de éhen halni vagy megfagyni sem.

  1. Ha hajléktalan vagy, tilos az utcán aludnod. Ha mégis ott alszol, mert nincs más lehetőséged, szabálysértési bírsággal sújtanak. Ha azt nem tudod/bírod kifizetni, átválthatják "leülésre" azaz börtönre.
  2. Ha lomtalanításra mész, és az újrahasznosítható anyagok összegyűjtésével akarsz pénzhez jutni, lopást követsz el, amelyért szintén megbírságolnak. Ha a bírságot nem tudod/ bírod kifizetni, azt szintén átválthatják börtönre.
  3. Ha zöldséget, gyümölcsöt árulsz az utcán, metróaluljáróban azért, hogy bűncselekmény elkövetése nélkül adj enni a családodnak, akkor az szintén szabálysértés, amiért megbírságolnak, ha nem tudod/bírod kifizetni, megint a börtönbe kerülsz.
  4. Ha csigát, gombát gyűjtesz az erdőben, hogy te és a családod megedd, vagy eladd, hogy a vételárból ennivalót vehess, akkor szintén szabálysértést követsz el, amelyért ismét megbírságolnak, és ha nem bírod kifizetni, ismét bebörtönöznek.
  5. Ha az erdőből el/lehullott gallyat és rőzsét gyűjtesz, hogy ne fagyjatok meg télen önként, ismét megbírságolnak, és már biztos tudod mi következik, ha nem bírod kifizetni: bebörtönöznek!
  6. Ha a bicikliddel közlekedsz, megbírságolnak azért, amiért rajtad kívül senki mást, vagy csak olyanokat, mint te. Ha nincs lámpád, azért. Ha nincs macskaszem, azért. Ha mindez van, akkor azért, mert a biciklin nincs névtábla. Ha ez is van, akkor is megbírságolnak. Akár naponta is. A bírságaid összege már rég sokszorosa a közmunkàs bérednek, a 47.000-nek. Ha az így összegyűjtött bírságokat nem bírod kifizetni, megint csak bebörtönöznek.
  7. Ha már lemondtál  a biciklizésről és gyalog mész a járdán, az úttesten álló rendőr odahív magához, majd megbírságol, hogy nem a járdán mész. Ha a bírságot nem tudod/bírod kifizetni, megint mész a börtönbe!