Papcsák a Fidesz szent tehene

2013.10.01. 10:41
Bár folyamatosan konfliktusban áll a saját párttársaival, a múlt héten pedig 100 milliós korrupcióval vádolták meg, ennek ellenére a Fidesz továbbra is kitart Papcsák Ferenc zuglói polgármester és egykori elszámoltatási biztos mellett. Az óriási kreditet annak köszönheti, hogy régi harcostárs, és sokat tett a pártért. A Fideszben még azt is az MSZP aknamunkájával magyarázzák, ha Papcsákot egy másik fideszes mártja be.

Papcsák Ferenc zuglói polgármester megítélése nem változott a kormánypárton belül azt követően, hogy a múlt héten nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen egy építési vállalkozó korrupcióval vádolta meg.

A Fidesz parlamenti képviselői kivétel nélkül védelmükbe vették az egykori elszámoltatási biztost, azt állítva, hogy bárkiről készíthető ilyen típusú hangfelvétel, de az még nem jelenti azt, hogy az illető el is követte azokat a bűncselekményeket, amelyekkel a felvételen vádolják. Az, hogy a zuglói beruházások pénzügyeit érdemes lenne tisztázni, fel sem vetődött. Több képviselő azt is előhozta, hogy az MSZP a múlt héten droghasználattal vádolta meg a szombathelyi fideszes alpolgármestert. Szerintük a két eset hasonló, és azt jelzi, hogy megindult a választási kampány.

Biztos a pozíciója

A kedd este megjelent – az interneten azóta már nem elérhető – hangfelvételen Papcsák helyettese, Zugló fideszes alpolgármestere, Ferdinandy István egy helyi vállalkozóval beszélget. Utóbbi arról panaszkodik, hogy miután az önkormányzati közbeszerzésén elnyert egy építési munkát, az üzlet értékének 20 százalékát, 100 millió forintot vissza kellett fizetnie. A vállalkozó szerint a pénzt az önkormányzati tulajdonú zuglói vagyonkezelő vezetője szedte be, de szerinte tudni kellett róla Papcsáknak is.

Mivel a Fidesz összezárt Papcsák mögött, így a hangfelvételen elhangzottak nem kerültek szóba sem a képviselőcsoport, sem az elnökség ülésén. Annak ellenére sem, hogy a szintén Fidesz–KDNP-színekben megválasztott alpolgármester múlt szerdán lényegében megerősítette, hogy az ő irodájában egy valódi beszélgetésen készült a felvétel. Az országgyűlési képviselők szerint a pártvezetés azért is kitart Papcsák mellett, mert a politikus régóta a Fidesz tagja, és sokat tett a kormánypártért.  „Biztos a pozíciója” – mondták róla a fideszes politikusok, meg azt is, hogy „„jó a beágyazottsága”.

Papcsák a Fidesz több alapítójához hasonlóan a Bibó István Szakkollégium tagja volt, 1997 óta Fidesz-tag, 2002 és 2006 között volt már parlamenti képviselő. A politikust a Fidesz szombati kongresszusán újra beválasztották a párt számvizsgáló bizottságába, amely a párt vagyonkezelésének, pénzügyeinek ellenőrzéséért felel. A Fideszben a botrányért így nem Papcsákot, hanem a helyettesét, Ferdinandyt tartják felelősnek.

Orbán nem szólt

Papcsák megtarthatja a zuglói választókerület vezető címét, vagyis nagy valószínűséggel őt indítják egyéniben a tavaszi parlamenti választáson.

Megkérdeztük a politikust, hogy a párt elnöksége, illetve személy szerint Orbán Viktor kormányfő nem jelezte-e neki, hogy helyi botrányok miatt elvesztheti a jelöltségét. Annyit mondott, hogy a pártvezetésből senki sem kereste emiatt, majd Pesti Imréhez, a Fidesz budapesti regionális igazgatójához irányított bennünket, mert ilyen ügyekben ő jogosult nyilatkozni. Hozzátette: a továbbiakban is Zuglóért dolgozik, és a zuglói emberek mondanak majd véleményt a munkájáról.

Mesterházy feleségével indult

Pesti Imre az Indexnek azt mondta: a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala a választási kampány része, még ha abban Ferdinandy személyében egy fideszes politikus is érintett. A regionális pártigazgató szerint azt követően indult lejárató kampány Papcsák ellen, hogy a kerületi önkormányzat vizsgálni kezdte egy olyan cég ügyeit, teljesítési igazolásait, ahol Mesterházy Attila MSZP-elnök felesége dolgozott.

Papcsák két nappal a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után, szeptember 26-án kiadott egy közleményt, amelyben beígérte, hogy hamarosan fény derül a az előző ciklus szakértői szerződéseinek szabálytalan kifizetéseire, jogellenes teljesítésigazolásaira. Az elmúlt nyolc év egyik fő témája Zuglóban az EMC Cunsulting Kft. ügye, mert a tanácsadó cégben többek között Mesterházy és a kerületi MSZP-s képviselő, Tóth Csaba neje is tulajdonos volt. Az EMC szerződtetése már a 2010-es választási kampányban is téma volt, írt róla többek között a Magyar Nemzet, de a kft. már legalább három éve nem működik, Mesterházy Szilvia pedig a kritikus időszakban nem volt a cégben, sőt az MSZP szerint az önkormányzattal szerződések sem köttettek.

Pesti Imre arra vonatkozó kérdésünkre, hogy indul-e etikai eljárás, vizsgálat Ferdinandy ellen, azt felelte: bízik benne, hogy mindenki a békés kampányban érdekelt, de az ellenzék vasárnapi tüntetése, ahol egy Orbán-szobrot döntettek le, azt mutatja, hogy gátlástalan választási kampány várható.

Baktalórántháza helyett Zugló

Papcsák, aki korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja volt, 2002-ben és 2006-ban is Baktalórántházán indult egyéniben, 2010-ben választották a XIV. kerület polgármesterévé. A Fidesz számára ez azért volt komoly eredmény, mert Zugló korábban hagyományosan baloldali körzet volt.

Az önkormányzati képviselő testületben 1994 óta mindig MSZP–SZDSZ-többség volt, még 2002-ben is, amikor a fideszes Rátonyi Gábort választották polgármesterré. Rátonyi megválasztását annak köszönhette, hogy az szocialisták és a szabad demokraták nem tudtak megállapodni a visszaléptetésekről, és egymást ütötték ki a győzelemből.

Papcsák 2010-ben viszont nagy támogatottsággal szerezte meg a parlamenti mandátumot a körzetben, és erős emberként indította a ciklust, Orbán Viktor a kormányváltás után az elszámoltatásért felelős kormánybiztosává emelte. Polgármesterré választása miatt azonban le kellett mondania a kormánybiztosságról, mert a két tisztség összeférhetetlen volt.

Vagyonnyilatkozata szerint a politikus egyike az Országgyűlés legvagyonosabb képviselőinek, valószínűleg korábbi ügyvédi tevékenységének köszönhetően 116 millió forintos megtakarítása van. Az exkluzív szolgáltatások iránti vonzalma sem maradt ismeretlen a nagyközönség előtt. Felső árkategóriás autói, tripla méretű polgármesteri parkolóhelye és saját bejáratú, milliós önkormányzati WC-je miatt sokat foglalkozott Papcsákkal a sajtó.

Az első ülésen leszavazták

A polgármesternek a helyi Fidesszel többször is meggyűlt a baja, úgy tudjuk, néhányszor maga Pesti Imre látogatott el Zuglóba, hogy rendet tegyen a felek között. Az első konfliktus már a képviselő-testület alakulóülésén megmutatkozott, miután a helyiek eleve nem őt gondolták a legalkalmasabbnak a polgármesteri posztra. Ez közrejátszott abban, hogy a kormánypárti képviselők többsége nem szavazta meg a kívülről hozott alpolgármester kinevezését sem. Papcsák saját korábbi kampányfőnökét, Kovács Balázst jelölte a posztra. Kovácsot végül megválasztották, de az ellentét végig ott lappangott az erőt alkalmazó polgármester és a helyiek között.

Kovács Balázs kevesebb mint két év után lemondott azzal az indokkal, hogy szakmailag nem értett egyet főnökével, ezt követően Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. igazgatójává nevezte ki.

Feltört ajtó, pénzmegvonás

A következő komolyabb összetűzés viszont olyan mély törést okozott, hogy már nem is próbálták eltitkolni a kerületi vezetés és a helyi fideszesek között ellenséges viszonyt. Idén februárban Papcsák hiába győzködte órákig zárt ajtók mögött a frakciót, hogy támogassák a BVSC ingatlanának átvételét, a zuglói fideszesek többsége kihátrált a polgármester mögül. Azzal magyarázták ellenállásukat, hogy a polgármester olyan üzletet akar rájuk erőltetni, amelynek ők ihatják meg a levét. Papcsák ahogy jött, 2014-ben el is megy a kerületből, a milliárdos költségvetési kötelezettségek viszont ott maradnak a helyeik nyakán, érveltek.

A titkos felvételen hallható Ferdinandy alpolgármester is a BVSC-ügy során vált végleg kegyvesztetté. Papcsák annyira felhúzta magát, hogy először elvonta tőle feladatköreit, majd megkísérelte leváltatni. Ám ez a kísérlete nem sikerült, mert a helyi frakció nem támogatta. A nyáron az önkormányzat épületében feltörték Ferdinandy irodájának ajtaját, amit később azzal magyaráztak, hogy az alpolgármester nem adta le a kulcsot, a nyári renovációs munkákat viszont el kellett végezni.

De az sem tartozott a barátságos gesztusok közé, hogy Papcsák olyan beadványt terjesztett a képviselő-testület elé, amely – ha megszavazzák – lehetővé tette volna a polgármesternek, hogy megvonja a kormányoldali frakció fizetésnek jelentős hányadát, ha rosszul szavaznak. Természetesen nem szavazták meg.

Az MSZP viszont, annak ellenére, hogy Papcsák és Pesti most durva kampányolással vádolja, eddig nem sok borsot tört Zugló vezetőjének orra alá. Tóth Csabával kapcsolatban sokan kifejezetten azt észrevételezték, hogy az elmúlt három évben akkor is hallgatott, amikor egy ellenzéki politikus számára kitűnő lehetőség adódott volna a szereplésre.

Tóth nem szólalt meg a vagyonkezelő cég ügyeiben, és nem szólalt meg az utóbbi napokban sem, amikor 2014-es országgyűlési jelöltként előre bevihetett volna néhány balegyenest leendő ellenfelének. Az MSZP tartott ugyan sajtótájékoztatót a hangfelvétel ügyében, de azon a szocialisták XIV. kerületi parlamenti képviselője nem vett részt.