Vádat emeltek a kényszervallató rendőrök ellen

2013.10.01. 13:45

Halált okozó testi sértés, kényszervallatás, jogellenes fogva tartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás és könnyű testi sértés szerepel annak a négy rendőrnek a vádiratában, akiket az izsáki, halálos kimenetelű kényszervallatás, illetve más, korábbi bűncselekmények miatt vontak felelősségre.

Bara Józsefet két rendőr, B. Viktor és B. Csongor vitte el április 8-án kihallgatásra, egy motorfűrész ellopásával gyanúsították, majd előállították az izsáki rendőrőrsre. A kihallgatáson a később elkészült orvosszakértői jelentés szerint a férfit ököllel és gumibottal szinte szó szerint agyonverték – halálát végül terjedelmes zsírszövet-roncsolódásból fakadó fulladás okozta –, bár a rosszulléte miatt hívott orvosnak először azt mondták, hogy dulakodás közben ráestek és beletérdeltek a hasába. Az eset után kényszervallatás és halált okozó testi sértés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték a két rendőrt, B. Viktort és B. Csongort.

A vádirat szerint 2013 első negyedében a gyanúsítottak más bűncselekményeket is elkövettek. Az I. és a III. rendű vádlott összesen négy alkalommal bántalmazott gyanúsítottakat azért, hogy vallomást tegyenek. Ezen alkalmakkor a vádlottak egyes sértetteket jogellenesen a személyi szabadságuktól is megfosztottak, illetve az I. rendű vádlott az előállítások időtartamáról, valamint az egyik sértett kórházba szállításának szükségességéről hamis közokiratokat állított ki. A fenti cselekmények sértettjei a bántalmazások miatt könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A bűnügy IV. rendű vádlottja ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert az egyik sértett bántalmazásánál jelen volt, de nem lépett fel az I. és II. rendű vádlottak jogellenes erőszakos magatartása ellen. A I. és II. rendű vádlott előzetes letartóztatásban van, míg a III. és IV. rendű vádlottak szabadlábon védekezhetnek.

Korábbi információk szerint a Bara József hozzátartozóinak fizetendő kártérítésről peren kívüli egyezség születhet a rendőrség és a hozzátartozók között.