Egyik érettségizőnknek nem jött be az egyetem

2013.10.02. 07:21
Egy évig követtük három érettségiző életét, akik szeptember óta mind egyetemisták. J. Dávid Nagy-Britanniában folytatta tanulmányait, felvették a legjobb brit építész szakra. Bathban van, és egyelőre csak bulizik. Cz. Réka Szegedre költözött Kispestről, és kirakta szobájába a papokról készült naptárját. B. Rékának viszont nem jött be az egyetemesdi, a levelező tagozat a terveihez képest sokkal több költséget jelent, mint remélte. Az is lehet, hogy nem tudja folytatni tanulmányait.

B. Réka, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, nemzetközi igazgatásszervezés szak

Réka Miskolcról jár fel Budapestre, levelező tagozaton tanul, és mellette az egyik nagy telefonszolgáltató cég ügyfélszolgálati állására pályázik. Egyelőre betanítják, így nem keres túl sok pénzt. A felvételi előtt az volt a taktikája, hogy több pénz marad a zsebében, ha önköltséges levelező szakra jelentkezik, mert amellett akár egész állásban tud dolgozni, míg a nappali mellett biztosan nem. Egyelőre úgy tűnik, taktikája nem vált be, nem tud annyi pénzt keresni, amennyi az egyetemhez kell.

„Az állam semmilyen formában nem támogat levelező önköltségesként. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kifizetek 215 ezer forintot fél évre a tandíjra (havi bontásban 36 ezret). Van, hogy csak egy óra miatt utazok fel Budapestre, az havonta 12 ezer forint minimum az 50 százalékos MÁV-kedvezménnyel. Sokat utazok a fővárosban, ezért budapesti bérlet is kell a miskolci mellé, ráadásul nem tudok diákbérletet venni. Az albérletem 15 ezer, a telefonszámlámmal együtt havonta 90 ezer forint kiadásom van, és akkor még nem is ettem. A fizetésem pedig ennél az összegnél kevesebb még jelenleg, hiszem még csak most lesz vége a betanulási időnek, most derül ki, felvesznek-e egyáltalán véglegesen” – mondja. Próbált a helyi önkormányzatnál is pályázni, mert 182 km-re lakik és önfenntartó, de azt a választ kapta, hogy levelező önköltségesként felejtse el. Végül felvette a diákhitelt, abból fizeti a tandíjat, pedig korábban nem akarta, de most abból a pénzből él, amit tandíjra akart félretenni.

Viszont imádja az óráit, izgalmasan és kézzelfoghatóan beszélnek a tanárai, a kedvence a Katasztrófamenedzsment a közigazgatásban című tárgy volt. „Boldog vagyok, hogy felvettek, de bármennyire imádok oda járni, minden pillanatban csak amiatt aggódom, mikor kell otthagynom anyagi okok miatt az álmaim, mikor kell azt mondanom, hogy az egyetem pihen, most dolgoznom kell.”

J. Dávid, Universtity of Bath, építész szak

Dávidnak végül nem sikerült az IELTS-nyelvvizsga, amit feltételként szabtak a legjobb brit építész szakon, de mégis hetek óta Bathban él. „Nem sikerült teljesen jól a nyelvvizsgám, de végül így is felvettek, miután írtam nekik egy szívhez szóló levelet, hogy ha a két letett nyelvvizsgám eredményeit összevetjük, megvan a kívánt eredmény. Nem tudom hogy a levél miatt vettek fel, vagy csak becsusszantam" – mondta.

Londonba érkezett szeptember közepén, ahol az összes gólyát összeszedte az egyetem busza, akik a legkülönfélébb ázsiai és európai országokból érkeztek tanulni. Az okosodásnak egyelőre az átlagtól eltérő módját élvezheti Dávid, első egyetemista hete kizárólag a bulizásról szólt. A legkülönfélébb partikat szervezte a helyi diákönkormányzat, egyik nap karnevál, másik nap szafari volt a bulitéma, harmadik nap varázslók léptek fel.

A bathi kampuszon minden van, gyakorlatilag egy kis városként üzemel, van szupermarket, étterem, bank, kávézók, sporttelepek. Az uszoda például minden diáknak ingyenes.

„Tizenketten lakunk egy apartmanban. A költözés előtt egy hosszú kérdőívet kellett kitölteni, hogy mikor ébredünk, mikor fekszünk, milyen zenét hallgatunk és milyen hangosan, milyen emberekkel szeretnénk együtt lakni, és ennek alapján osztottak bennünket az apartmanokba. Az első héten gyakorlatilag mindenki csak azzal foglalkozik, hogy mi, akik éppen megérkeztünk, minél jobban érezzük magunkat, és minél egyszerűbb legyen a kezdés. A diákönkormányzat lesi minden kérdésünket, mindenki mellé be van osztva egy másodéves diák segítő” – meséli az álomszerű körülményeket Dávid.

Egy évre elegendő pénzt tudott összegyűjteni családi segítséggel, mert egyelőre az apartman havi díja is több, mint az őt egyedül nevelő édesanyjának a havi fizetése. „Hamarosan elkezdek munkát keresni, és az egész nyarat is végig fogom dolgozni" – mondja Dávid. Bathban októberben kezdődött a tanítás, Dávid azóta ötfős csoportjával egész nap maketteket készít.

Cz. Réka – Szegedi Egyetem, orosz-olasz szak

Réka már szeptember eleje óta Szegeden él, azóta tanul orosz és olasz szakon. „Eddig minden nagyon király, isteni hely Szeged. A szobatársaim eszméletlen jó fejek, nagyon jól elvagyunk, hatalmas szobabulik vannak Mónika show-nézéssel. És már híres a szakon belül a római szexi papok naptáram, ami a szobánk legfőbb dísze” – meséli lelkesen. Gyakorlatilag azonnal elkezdődött a kemény tanulás, de ennek ellenére nagyon elégedett a képzéssel és a tanáraival is.

Korán kezdődik a napja, már reggel 8-tól órái vannak, és onnantól kezdve kisebb-nagyobb megszakításokkal egyetlen napi kivétellel este 19:30-ig az egyetemen van, ezért egyelőre nem bulizta magát agyon, sőt, azt mondja, alig győzi alvással. „A csoporttársaimmal is jó a viszony, bár elég kevesen vagyunk, ezért nagyon családias a csoport. Egyelőre még felfedezés alatt van a város, de nagyon jó itt lenni, nem bántam meg, hogy ide jöttem.”