Rogán kijátszotta az iskolaállamosítást

2013.10.02. 12:32

Még időben elköltöztette Rogán Antal belvárosi polgármester a Szent István Általános Iskolát a Bazilika mellől, így akadályozva meg, hogy a műemlék épületet át kelljen adni használatba a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak – írja a Város Szíve blog. A nagy értékű ingatlant már árulja is az V. kerületi Önkormányzat. Azaz privatizálják azt, amit államosítottak volna.

Zárt ülésen, július 25-én döntött a belvárosi önkormányzat egy négy tételből álló ingatlancsomag értékesítésére vonatkozó pályázat kiírásáról, a blog szerint az értékesíteni kívánt műemlékek közé elbújtatva árulják a Szent István Általános Iskola nemrég kiürített épületét.

A döntést, hogy az iskola nem maradhat a Szent István tér 13-14. szám alatti műemlék épületben, már 2012 tavaszán, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozásának tervéről szóló első hírekkel egy időben meghozták – emlékeztet a blog. A szerző szerint sürgős is volt a lépés, hiszen „már ekkor lehetett tudni, hogy hiába működnek az önkormányzati ingatlanokban az iskolák, az új rendszerben a helyi önkormányzatok szinte minden jogosítványukat elveszítik felettük, csak az ingó és ingatlan vagyon fenntartásának kötelezettsége marad meg".

A Városszíve blogon, melyet egy helyi szocialista képviselő szerkeszt, tehát ennek megfelelően minden egyes ott publikált megnyilvánulásnak kampányíze van, ismét olyan állítások jelentek meg, amelyek nem fedik a valóságot – reagálta az V. kerületi önkormányzat. A cikk állításaival szemben a valóság az, hogy a belvárosi önkormányzattól nem kerültek az állam tulajdonába az iskoláknak helyet adó ingatlanok, azok továbbra is az önkormányzat tulajdonában vannak. Ennek megfelelően tehát, az iskola elköltöztetésének semmi köze nincs ahhoz, amiről az említett blog valótlanul ír - szögezte le a kerület.