Túlment a jó ízlés határain a szobordöntés

2013.10.02. 18:34

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 85 százaléka gondolja úgy, hogy túlment a jó ízlés határain az Orbán Viktort ábrázoló szobor vasárnapi ledöntése - tájékoztatta a kutatóintézet szerdán az MTI-t. A lakosság 85 százaléka értesült a Magyar Szolidaritás Mozgalom szeptember 29-i Budapesti demonstrációjáról, és arról is halott, hogy a tüntetésen ledöntöttek egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló szobrot.

A válaszadók ugyancsak 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a demonstráción történtek túlmennek a jó ízlés határain és 15 százaléknyi megkérdezett nem értett egyet ezzel. A többiek nem válaszoltak.

A megkérdezettek 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább szélsőségesek tartja a megnyilvánulásokat és csupán 20 százalék szerint nem volt szélsőséges a demonstráció. Három százalék pedig nem tudja.

A történtek kapcsán a megkérdezettek 46 százalékának romlott a véleménye Bajnai Gordonról az Együtt-PM szövetség vezetőjéről, a válaszadók 45 százalékának viszont nem változott. Ugyanakkor 3 százaléknyi válaszadó körében pedig javult a politikus megítélése - derül ki az adatokból.

A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást  szeptember 30-án és október 1-jén végezte, amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.