Vádat emeltek a Honvédkórház volt feje ellen

2013.10.02. 21:17

Vádat emelt az egykori Állami Egészségügyi Központ, a budapesti Honvédkórház volt főigazgatója, Szilvásy István ellen a Fővárosi Főügyészség – értesült az MTI Hírcentrum.

Az M1 szerda esti Híradójában elhangzott: Szilvásy István – Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter testvére –, a vádirat szerint a kórház főigazgatójaként 2007 októberében fiktív megbízási szerződést kötött egy tanácsadó céggel, majd 2008 februárjában főorvosként alkalmazott egy férfit, „aki nem végzett munkát és be sem járt a kórházba".

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak azt mondta: az Állami Egészségügyi Központ volt főigazgatójával és két társával szemben folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt emeltek vádat részben fiktív vállalkozási szerződés, részben pedig színlelt foglalkoztatásra irányuló munkaszerződés megkötése miatt.

Kamu szerződés

A rendőrségi közlemény szerint az 53 éves gyanúsított egy egészségügyi intézet főigazgatójaként 2007. október 1-jén vállalkozási szerződést kötött egy Kft-vel az intézmény személyi állományával kapcsolatos bérkifizetések felülvizsgálatára, valamint gazdálkodásfejlesztési tanácsadásra. A szerződést a Kft. ügyvezetését névlegesen ellátó 60 éves nő írta alá.

A szerződés megkötésére úgy került sor, hogy a szükséges szakutasításban meghatározott több előírást figyelmen kívül hagyva a gyanúsított nem kért be három árajánlatot a szolgáltatással kapcsolatban, és a szerződésben az sem került meghatározásra egyértelműen, hogy az mikor tekinthető teljesítettnek, írta a rendőrség.

A szerződés értelmében 2007. október 1-jétől 2008. március 31-ig meghatározott időre a vállalkozó megbízott tevékenysége elvégzése után összességében 3 millió forint díjazásra volt jogosult. 2007. november 19-én az illetékes minisztérium a szerződés azonnali felmondására szólította fel a gyanúsítottat, aki ennek nem tett eleget, ráadásul a felek a szerződést 2007. december 11-ei hatállyal megbízási szerződésre módosították. A módosítást követően a Kft. által kiállított számlák alapján összesen 3,6 millió forint került megfizetésre a cég részére úgy, hogy a szerződésben meghatározott feladatok ellátásának az nem tett eleget.

Szilvásy könnyedén cáfol

Szilvásy István ügyvédje, Kende Péter úgy nyilatkozott: nem lepődtek meg a vádemelésen. "Szerinte könnyedén cáfolni tudják majd a vádakat" – hangzott el a Híradóban.

A Magyar Nemzet tavaly júliusban írt arról, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter hűtlen kezelés és egyéb gazdasági vétségek gyanújával büntetőfeljelentést kezdeményezett Szilvásy István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Állami Egészségügyi Központ volt főigazgatója ellen.

A napilap akkor azt közölte: a nyugállományú dandártábornok ellen azért tesznek feljelentést, mert az általa 2007 és 2010 között vezetett HM Állami Egészségügyi Központnál és intézményeinél, illetve a honvédkórház honvédelmi tárca által felügyelt jogelődjeinél számos, gazdasági bűncselekmények gyanúját is felvető szabálytalanságot tárt fel a HM belső ellenőrzési főosztálya.

A vizsgálat legsúlyosabb megállapításai szerint a honvédkórház és jogelődjei összességében többmilliárdos értékben, a közbeszerzés megkerülésével, egyedi megrendelés alapján szereztek be gyógyszereket, illetve több száz milliós értékben rendeltek meg higiéniás takarítást 2002 és 2010 között. Az ellenőrzés megállapításai szerint ugyanakkor nem zárható ki, hogy sokszor szándékosan nem írtak ki pályázatot – írta a lap.