A Jobbik a zsidók után a civileket listázná

2013.10.03. 10:57 Módosítva: 2013.10.03. 10:57

A Jobbik kezdeményezi, hogy „a választások tisztasága és a nemzeti szuverenitás megőrzése érdekében″ a jövőben ügynökszervezet megnevezéssel kerüljenek egy külön nyilvántartásba azok a szervezetek, amelyek egy év alatt több mint egymillió forintot kapnak külföldi támogatótól. Az erről szóló határozati javaslatot csütörtökön nyújtotta be az Országgyűlésnek az ellenzéki párt. Az egyik előterjesztő a listákhoz rendkívül vonzódó Gyöngyösi Márton, aki korábban a parlament és a kormány zsidó származású, szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelentő tagjait listázta volna.

Jobbik: Listát a zsidókról! >>>>

Gyöngyösi szerint javaslatuk célja nem a civil szervezetek betiltása és üldözése, hanem a „civil szervezetek álcája alatt lopakodó idegen befolyásnak a kiszűrése". A jobbikos felidézte, hogy Charles Gati magyar származású amerikai politológus 2012 januárjában egy interjúban demokratikus és nem demokratikus eszközök bevetéséről beszélt a magyar kormány ellen. Hozzátette: Charles Gati közel áll a Center for American Progress alapítványhoz, amely partneri támogatást nyújt Bajnai Gordon Haza és Haladás nevű civil szervezetének. A Jobbik szerint felmerül a gyanú, hogy az „amerikai háttérhatalom” Bajnai Gordonon keresztül kívánja ezeket a nem demokratikus eszközöket érvényesíteni.

Gyöngyösi arról is beszélt: idén júniusban vett részt Viviane Reding uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke a titkos Bilderberg csoport összejövetelén, ahol a 2014-es magyar választások legitimitásának a csökkentéséről beszélt, és „állítólag azt is elmondta, hogy többek között Bajnai Gordonnal is egyeztetett ebben az ügyben". Az összeesküvés-elméletet a Magyar Nemzet és a kormánypárti sajtó kezdte el terjeszteni, a fideszes politikusok is felvállalták. Akkor részletesen megírtuk, hogy az egész egy gyenge politikai thriller.

Gyöngyösi Márton szerint Oroszországban és Izraelben is hasonló tárgyú törvényt fogadtak el az elmúlt időszakban. Előbbi olyannyira igaz, hogy a Jobbik gyakorlatilag egy az egyben Putyint másolja: az orosz javaslat értelmében a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezeteknek „külföldi ügynökként" kell jegyzékbe vetetniük magukat, aminek az elmulasztásáért nagy összegű pénzbüntetés jár.