Bajnai visszaüzent Dopemannek

2013.10.03. 15:40

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Botka László, az MSZP Csongrád megyei elnöke, aki már májusban előrevetítette, hogy soha olyan mocskos, durva és aljas kampány nem volt, mint ami most következik, és Bajnai Gordon, az Együtt-PM Szövetség vezetője, aki szerint ízléstelen dolgok történtek a legutóbbi Szolidaritás-parti végén, ahol ő is felszólalt, csütörtök délután mutatta be az ellenzéki szövetség közös, Csongrád megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit Szegeden, a Szegfű Klubban.

Őket 16 tüntető várta Lopósok, bűnözők és Bukott baloldal feliratú táblákkal, de készültek újak is, reagálva a friss eseményekre: Ti csak ledönteni tudtok, országot és műszobrot – állt az egyik kartonpapíron.

  • Bajnai a szobordöntésről, és arról, hogy Dopeman gyenge jellemnek nevezte: „Nagy baj, hogyha összekeverjük az erőt és az erőszakosságot. Akkor erős egy jellem, ha el tudja választani a kettőt. Ha a jogos indulatát is tudja korlátozni, ha képes önmagát a helyes úton tartani. Ettől erős valaki és nem attól, ha szabadon engedi indulatait. A hétvégi tüntetés erős hangulatának van létjogosultsága, ha előző nap kiderül hogy csalt a kormány a bajai választáson. De azt gondolom, hogy a tüntetés átcsúszott a helyes és helytelen határán. Ízléstelen dolgok történtek a tüntetés végén, miközben a beszédem minden mondatát vállalom”.
  • Mesterházy és Bajnai arról, hogy megkapták-e Gyurcsány Ferenc sms-ét, válaszoltak-e rá, illetve elmennek-e együtt ünnepelni vele október 23-án: „Igen, nem, átgondoljuk”.
  • Bajnai arról, hogy tervezik-e megszakítani a szövetséget a Szolidaritással a vasárnapi szobordöntés miatt: „Nem.”

Az ellenzéki szövetség közös, Csongrád megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatóján Botka László úgy fogalmazott, hogy a kormányváltást akaró többség mind a 106 körzetben megtalálja majd a jelöltet, akire szavazva a kormány leváltása sikerülhet. Az összes körzetben együtt kampányolnak majd, és a korábbi nyolc helyett a mostani négy körzetet megfelezve kettőben MSZP-s jelölt, kettőben az Együtt jelöltje indul majd. Majd bemutatták a jelölteket, ki-ki a magáét.

Mesterházy Attila elmondta, Balatonfüred után ez a második, hogy a szövetség együtt mutatja be a helyi jelöltjeit. Elsőként Szabó Sándort, aki 14 éve tagja a szegedi városvezetésnek, és akivel szemben meglepő módon az az elvárás, hogy megnyerje a körzetét. Szabó magáról elmondta, hogy olyan országban szeretne élni, ahol jobban élnek az emberek, és nem félnek a hatalomtól.

Az MSZP másik jelöltje Varga Péter, aki Mesterházy szerint nagy kihívással fog küzdeni, mivel „Hódmezővásárhely nem a baloldal fellegvára volt eddig”. De mivel kétszer választották meg egy kisebb település polgármesterévé, ahol dinamizálni tudta a város életét, neki még ez is sikerülhet. Varga szerint jelenleg az MSZP-ben van a legtöbb fiatal demokrata.

Bajnai Gordon szerint Orbán azt találta ki, hogy aláaknázza a választási rendszert a vele szemben indulók miatt. Jelenleg kis támogatottsággal is meg tudja őrizni hatalmát. „Mi ezt felmértük, ezért kötöttünk egy programalapú megállapodást az MSZP-vel, ami erre válaszol. Az a célunk, hogy minden egyes egyéni körzetben egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon” − majd bemutatta az Együtt-PM Szövetség két helyi jelöltjét.

Elsőként Bátyai Edinát, aki a Szegedi Szabadtéri Játékoknál dolgozott '88-tól, az utolsó években pedig vezette azt, majd Orbán alatt menesztették. Bátyai szerint a politika beleszólt az életébe, most ő akar beleszólni a politikába. Bajnai elmondta, hogy Bátyai a kultúrpolitikai munkacsoport tagja lesz.

Másik jelöltjük dr. Komáromi Zoltán, aki Bajnai elmondása szerint hosszú éveken át, a háziorvosi praxisa mellett képviselte országosan is a háziorvosokat: „Nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy ő a nemzet háziorvosa.” Ő Bajnaiék egészségügyi szakértői csoportjának egyik tagja. Komáromi az Antall-kormányt dicsérte rövid bemutatkozásában. Elmondta, hogy soha annyi jó döntés az egészségüggyel és az orvosokkal kapcsolatban nem született, mint '90 és '94 között, aminek az az oka, hogy akkor volt a legtöbb orvos a parlamentben.