Egy sör a sárban

2013.10.03. 08:50

Szeged történelmi belvárosában, műemlék jellegű házban üzemel a 2000-es évek közepén felújított Alabárdos étterem, amelyet egy jogerős örökségvédelmi hivatali határozat miatt hamarosan lerombolhatnak. A Délmagyar cikke szerint ez Szeged egyik legfontosabb tradicionális étterme, ahol keveredik a modern stílus a régivel és a patinával. 2007 előtt saras, később murvás patkányfészek volt a ház udvara, ebből csinált térkövezett, csobogós, zöld területet az étteremvezető. Az 1810-ben épült ház kétszáz négyzetméteres kerthelyiségének renoválása a bérlőnek több millió forintjába került.

Az egyik lakó azonban feljelentést tett, amely alapján a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal később megállapította, hogy az Alabárdos-Szeged Kft. szabálytalanul építkeztek a kerthelyiségben. A hivatal jogerős és végrehajtandó döntésében kötelezte az építtetőt, hogy az engedély nélkül kialakított udvari vendéglátó teraszt, annak felépítményeit, burkolatait, berendezéseit bontsa el, és az udvart az eredeti állapotnak megfelelően állítsa helyre – írta a Délmagyar a megyei kormányhivatal közlése alapján.

Az éttermi helyiség és a társasház legtöbb lakásának tulajdonosa a helyi önkormányzat. Ha az Alabárdos nem hajtja végre a határozatot, fokozatosan egyre nagyobb bírságokat kaphat, végül végrehajtást indíthatnak ellene. A lap szerint eddig egy 200 és egy 500 ezer forintos büntetést kapott az üzemeltető.

Mivel a kerthelyiség üzemeltetésére megvan a cég engedélye, a Délmagyar szerint akár az is elképzelhető, hogy felszedik a térburkoló követ, lerombolják a sziklakertet, kiszedik a növényeket, majd kiteszik a sárba, koszba a székeket, asztalokat, és tovább üzemeltetik a helyet.