Gondosan fertőtlenítettek Jászladányban

2013.10.03. 17:01 Módosítva: 2013.10.03. 17:02

Kellő fertőtlenítés után két méter vastag földréteggel fedték le a szakemberek azt a helyet, ahol a jászladányi lépfenefertőzés során elpusztult állatokat elásták, a helyszínt pedig elkerítették, hogy megakadályozzák a kórokozók spóráinak környezetbe jutását, írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

A közlemény szerint az érintett állattartó hely továbbra is helyi zárlat alatt áll, azt az Állategészségügyi Szabályzat rendelkezései értelmében legkorábban az utolsó fertőzési lehetőségektől számított megfigyelési idő – lépfene esetében 20 nap – elteltével lehet feloldani. Mivel utoljára szeptember 20-án hullott el állat, a helyi zárlat várhatóan október 10-én szűnik meg. A helyi zárlat feloldása után az a hely, ahol a tetemeket elásták továbbra is lépfenével fertőzöttnek minősül.

Az állattartónál szeptember 13-án végzett járványügyi nyomozás során a hatóság mintegy 150 kilogramm fagyasztott élelmiszert talált, ennek egy része az állományból levágott állatokból származott. Ezért a teljes tételt lefoglalták és megsemmisítették. A további járványügyi nyomozás során sem a település húsboltjaiban, sem a gyanúba került magánháztartásokban végzett ellenőrzéseken nem találtak juhhúst.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal illetékes szakigazgatósága szeptember 19-én a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen, az ügyben a Szolnok megyei rendőr-főkapitányság folytatja az eljárást.