Késekkel szurkálták, vuduzták az Orbán-szobrot

2013.10.03. 09:26 Módosítva: 2013.10.03. 09:48

Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője a Hír24-nek adott interjújában részleteket árult el a mozgalom hétvégi tüntetéséről és az Orbán-szobor ledöntéséről, majd a bábu szétszaggatásáról: "Tényleg vitték ereklyeként a darabokat. Nem vicc. Vuduzták, késekkel meg mindenféle dolgokkal szurkálták. Azért bizonyos fődarabok megvannak, őrzi őket a Szolidaritás." Később Kónya részletezi is: a fej és a csizma maradt a mozgalomnál.

Azt ugyanakkor nem akarta elárulni, kinek az alkotása a szobor: elmondása szerint a szobrász és mindenki, aki dolgozott rajta, azzal a feltétellel vállalták a munkát, hogy inkognitóban maradhatnak.

Elhatárolódott-e Bajnai?

A politikus szerint nem igaz, hogy Bajnai Gordon elhatárolódott az akciójuktól, csak annyit mondott, nem feltétlenül az ízlése szerint való, ami történt. "De egy szövetségben megférnek különféle vérmérsékletű, különféle társadalmi csoportokat képviselő emberek" - mondta Kónya, hozzátéve, hogy a tüntetés egyes elemei az ő ízlésének sem feleltek meg, "de egy tüntetésen nem kontrollálható az összes mozzanat".

A volt miniszterelnök hétfőn az Indexnek egészen pontosan a következőket nyilatkozta: "A performansz messze van az én ízlésemtől és habitusomtól, de tudomásul kell venni, hogy Orbán Viktor uralkodása a társadalom egyre több csoportjában szít egyre nagyobb indulatokat."

Elmondta azt is, a szobordöntésről tudott, másról nem: "Néhány nappal korábban tájékoztattak róla, de a szervezés teljes egészében a Szolidaritásnál volt. A fejhordozásról és a Dopeman-számról viszont nem tudtam. Ezekről lebeszéltem volna őket."

Támadásba lendült a jobboldal

A hétvégi akciót követően a hétfői parlamenti ülésen két fideszes államtitkár is az MSZP-t támadta Bajnaiék performansza miatt. Az MSZP vezetői ugyanakkor elhatárolódotak a Szolidaritás tüntetésén történtektől.

A Fidesz-közeli Századvég közvélemény-kutatást is végzett az akcióról, mely szerint a megkérdezettek 85 százaléka gondolja úgy, hogy túlment a jó ízlés határain az Orbán Viktort ábrázoló szobor vasárnapi ledöntése. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) pedig újabb békemenetet hirdetett, melyet a szobordöntéssel indokolnak. Szerintük „Bajnai mozgalmának demonstrációja” vasárnap túllépte a jó ízlés határát, a baloldal újabb mélypontra jutott a politikai trágárság terén.