Megegyeztek a gyilkos rendőrök és a halott családja

2013.10.03. 15:01

Nem vagyoni kártérítésről kötött egyezséget az izsáki rendőrörsön bántalmazott és elhunyt Bara József családja, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Az összeget nem hozták nyilvánosságra.

A férfi nem egyenesági hozzátartozója esetében még nem dőlt el, hogy volt-e személyiségi jogi sérelem. Ez egy független orvosszakértői vizsgálat után derülhet ki, amelynek költségeit a rendőrség állja.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kedden közölte, hogy vádat emeltek két rendőr ellen. Az izsáki rendőrősön agyonvert férfi ügyében halált okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt indult eljárás.

Bara Józsefet két rendőr, B. Viktor és B. Csongor vitte el április 8-án kihallgatásra, egy motorfűrész ellopásával gyanúsították, majd előállították az izsáki rendőrőrsre. Este hat óra körül az irodában egy székre ültették a férfit, és vallatni kezdték. Az első- és másodrendű vádlott mintegy két órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazta a sértettet azért, hogy a bűncselekményről beismerő vallomást tegyen. Nem sokkal este nyolc előtt a sértett rosszul lett, elájult, és a vádlottak már hiába hívtak mentőt, hiába kísérelték meg az újraélesztést, a kiérkező orvos csak a halál beálltát tudta megállapítani.

Az ügyészség az első- és a másodrendű vádlott mellett két másik rendőr ellen is vádat emelt az év első hónapjaiban négy másik, a rendőrségre előállított ember sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt.

A vádirat szerint 2013 első negyedében a gyanúsítottak más bűncselekményeket is elkövettek. Az I. és a III. rendű vádlott összesen négy alkalommal bántalmazott gyanúsítottakat azért, hogy vallomást tegyenek. Ezen alkalmakkor a vádlottak egyes sértetteket jogellenesen a személyi szabadságuktól is megfosztottak, illetve az I. rendű vádlott az előállítások időtartamáról, valamint az egyik sértett kórházba szállításának szükségességéről hamis közokiratokat állított ki. A fenti cselekmények sértettjei a bántalmazások miatt könnyebb, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.