Ne irigyelje senki ezt a 30 ezer forintot

2013.10.03. 17:28 Módosítva: 2013.10.04. 12:40
Kellemes meglepetés, röhejes, nevetséges, erre számítottam – így számoltak be tanárok az Indexnek az októberi béremelésről. Az átlagosan 34 százalékos emelés nagyon különbözőképpen jelentkezik: van, aki pár ezer forinttal kap többet nettóban, de találtunk olyat is, akinek 65 ezer forinttal több pénz érkezett októberben a számlájára. A tanárok úgy látják: az emelés ellenére sem mondhatnak le különóráikról és másodállásaikról, és ezek a fizetések még mindig nem alkalmasak arra, hogy az igazán rátermett pedagógusoknak vonzóak legyenek.

A tanárok többsége már megkapta a béremelést. A kormány szerint átlagosan 34 százalékkal emelkednek a bérek, bruttóban akár 100 ezer forinttal is többet kaphat valaki. Ez jól hangzik, de mi arra voltunk kíváncsiak, kinél mennyit jelent az emelés – szigorúan nettóban. A nekünk nyilatkozó tanárok érthető okokból azt kérték, ne legyenek azonosíthatóak. Ezért sem az iskolákat, sem a településeket nem tüntettük fel, és a neveket is megváltoztattuk.

Péter, gimnáziumi vezető tanár, Budapest

  • Eddigi fizetése: 170   000-180 000 Ft
  • Szeptemberi fizetése: 187 000 Ft
  • Emelkedés: 5000-10 000 Ft

„Nálam a végeredmény alig változott” – mondja a 17 éve pályán lévő Péter, akinek doktori fokozata is van. Fizetése eddig is ingadozott, mivel elég sok túlórája volt. Most azt látja, hogy a túlórapénzek megszűntek, és amit eddig így megkeresett, az az alapbér részévé vált. Fizetési jegyzéke alapján havi bruttó 16 ezerre emelkedett az osztályfőnöki pótlék, ami Péter szerint annyit jelent, hogy a régi „botrányosan kevés összeg” helyet ez most „kevésbé botrányosan kevés”. Megszűnt a minőségi bérpótlék, a műveltségi versenyekért, felvételiztetésért, egyéb munkákért járó különjuttatás is, amiből időnként jól lehetett keresni. Péter is abban bízik, hogy doktori fokozata alapján később akár kutatótanári címet is megpályázhat, ami magasabb fizetést jelent majd. „Már nem lepődtem meg azon, hogy először azt mondták, januárig kell beadni az ehhez szükséges portfóliót, de a határidőt aztán gyorsan el is tolták március végére."

Katalin, egy nyugat-magyarországi város tanára

  • Eddigi fizetése: 120 000-140 000 Ft
  • Szeptemberi fizetése: 180 000 Ft
  • Emelkedés: 40 000 Ft

Katalin 35 éve tanít magyart és történelmet. Most egy általános iskolában és egy szakiskolában dolgozik. Főiskolai végzettsége van, és még legalább öt évet kell lehúznia a nyugdíjkorhatár eléréséig. Ő is örül annak, hogy az osztályfőnöki pótlék jelentősen megemelkedett. Eddig is sok túlórája és helyettesítése volt, így a szigorúbb adminisztráción túl nem érzi, hogy a terhei jelentősen emelkedtek volna. „Elfogadom, hogy most mindenkinek le kell adnia, mivel tölti az idejét az iskolában, hiszen ezt más munkahelyeken is szigorúan veszik.” Katalint inkább az idei tanév eleji káosz viselte meg: „Hihetetlen, hogy az évet egy ideiglenes órabeosztással kezdtük el, és most szeptember végén hirtelen új órarendünk lett.” Katalin szerint nemcsak a tanárok, de a diákok is iszonyatosan túlterheltek. „Sajnálom őket. Nagyon feltupírozták a tananyagot, megint sok a lexikális anyag, amit szinte lehetetlen megtanítani, közben beszélgetésre, a készségek fejlesztésére alig jut idő.”

Erika, egy tiszántúli általános iskola angoltanára

  • Eddigi fizetése: 130 000-140 000 Ft
  • Szeptemberi fizetése: 170 000 Ft
  • Emelkedés: 30 000-40 000 Ft

„Bár a túlórapótlék megszűnt, nem számítottam ilyen sok pénzre”, mondja Erika, aki 22 éve tanít, és egy iskolatársulás angoltanáraként három falu között ingázik. Amióta a Klebelsberg-központ átvette az iskolát, náluk is átszervezések történtek, ami a naponta összesen 36 kilométert autózó Erikát nem érintette előnyösen. „A fő munkahelyemül a szomszédos faluban lévő iskolát jelölték ki. Az ide való bejárásért így nem kell kiküldetési pótlékot fizetni, csak a kilométerenként 9 forintos munkába járási támogatást.” Településük eddig hátrányos helyzetűnek számított, amiért a tanárok havi 3600 forintos pótlékot kaptak. Ez érdekes módon szeptemberben az ötszörösére emelkedett, majd egy hónap után gyorsan meg is szűnt. „Nem értem, hogy törtünk ki egyik pillanatról a másikra a hátrányos helyzetből, mert a falu nem fejlődött, és egyetlen új munkahely sem lett az ősszel.” A 30-40 ezer forintos emelés persze jól jön, de Erika és családja nem ebből a pénzből él. „Gondoljon bele: van egy egyetemista lányom Budapesten, akinek albérletet fizetünk, a másik gyerek pedig érettségire készül. Az én fizetésem bőven elmegy rájuk.”

Zsuzsa, általános iskolai tanár, Pest megye

  • Eddigi fizetése: 180 000 Ft
  • Szeptemberi fizetése: 185 000 Ft
  • Emelkedés: 5 ezer forint Ft

Zsuzsa 28 éve van a pályán, a főiskolai végzettsége mellett gyógypedagógusi diplomája is van. Az iskolába sok problémás gyermek jár, így korábban külön pótlékot kapott erre a feladatra. A mostani átsorolással korábbi pótlékai megszűntek, egyedül az osztályfőnökségért kap külön juttatást. „A fizetésem legfeljebb 5-10 ezerrel emelkedik, de úgy látom, az átsorolással a gyógypedagógusi végzettségem mintha eltörölték volna.”

Zoltán, általános iskolai tanár, Pest megye

  • Eddigi fizetése: 160 000-170 000 Ft
  • Szeptemberi fizetése: 200 000 Ft
  • Emelkedés: 30 000 Ft

Zsuzsa férje ugyanabban a Pest megyei általános iskolában tanít. Neki főiskolai és egyetemi diplomája és szakvizsgája is van. Ő is 1985 óta tanít. Bár Zoltán örül az emelésnek, úgy látja: a fizetése az elmúlt tíz évben alig emelkedett, és inkább veszített az értékéből. Furcsa volt számára, hogy az utóbbi hónapokban olyan kevés fizetés érkezett a számlájára, mint utoljára kb. 15 évvel ezelőtt. „Mintha spóroltak volna a mostani emelésre, vagy másra kellene a pénz, vagy csak azért történt így, hogy most többnek látsszon az emelés? Nem tudom.”  Zoltán több mint 27 év munka után most ugyanabban a pedagógus I. kategóriában van, mint mindenki más. Azt egyelőre nem tudja pontosan, hogy végzettsége és gyakorlati ideje alapján mikor kerülhet magasabb fizetési fokozatba. Most úgy néz ki, hogy legkorábban 2015-ben sorolják át pedagógus II-nek, ami tovább emelheti a fizetését. „Közel tíz év stagnálás után ezt a 30 ezer forintos emelést senki ne irigyelje tőlem. A mostani fizetések még mindig nem elég vonzóak azoknak az egykori kollégáimnak, akik elmentek a versenyszférába. Ők ezért a pénzért nem jönnek vissza tanítani, bármennyire is szerették az iskolát. Az üres helyekre pedig most alig volt jelentkező. Szóval ennyit a magas tanári fizetésekről.” Zoltán szerint a társadalomnak el kellene végre döntenie, hogy áldoz-e az oktatásra, mert meggyőződése szerint Magyarország csak így tud kimászni a gödörből.  

Tamás, egy ismert budapesti gimnázium vezető tanára

  • Eddigi fizetése: 140 000 Ft
  • Mostani fizetése: 146 000 Ft
  • Emelkedés: 6000 Ft

Azok jártak rosszul, akiknek sok túlórájuk volt, állapítja meg Tamás, és ez rá is vonatkozik. Egyetemet végzett, doktorált, de most ő is csak a mindenkit megillető pedagógus I. kategóriába került.  „Azt mondták, a jövő hónaptól kb. 10 ezerrel többre számíthatok, így akkor mondjuk 155 ezer lesz a fizetésem 20 év után.” Ő is arra számít, hogy ha beindulnak a minősítések, akkor kutatótanári pozícióba kerül. „Ehhez márciustól lehet majd feltölteni egy felületre a tanári portfóliónkat. Érdeklődve figyelem, kik lesznek majd, akik minősítik a munkámat. Úgy tudom, a doktori miatt minket gyorsított eljárásban bírálnak el, de ez is beletelhet még egy évbe.” Tamás rosszul járt azzal, hogy több évig külföldön tanított, mert ezt az időt itthon nem számítják be neki. „Utoljára tíz éve volt jelentős béremelés, azóta ez a pénz elinflálódott. A mai világban az én most 155 ezerre emelkedő fizetésem is röhejes. Ez az emelés nem olyan mértékű, hogy a magánóráimat leadjam. Törvény írja elő, hogy legalább 8 órát fordítsunk iskolán kívül az órákra való felkészülésre, de ez a valóságban a dolgozatjavításokkal és egyebekkel jóval több, úgyhogy ez az egész nevetséges.”

Éva, egy dunántúli két tannyelvű gimnázium tanára

  • Eddigi fizetése: 141 000 Ft (havi 5000 Ft cafetériával együtt)
  • Szeptemberi fizetése: 177 000 Ft
  • Emelkedés: 36 000 Ft

Éva 2001 óta tanít, három diplomája van. Fizetése több mint 30 ezer forinttal emelkedett, de ehhez ezentúl semmilyen egyéb juttatás nem jár majd, sem cafetéria, sem túlórapénz. Éva foglalkozott tananyagfejlesztéssel, az iskolában pedig több kis óraszámú tantárgyat is tanít. Egyedül él, de jövedelmét így is másodállásból kell kiegészítenie, szombatonként legális különórákat is tart, ami után adózik. Több tantárgyhoz ért, ami egyszerre előny és hátrány is: hogy meglegyen a szükséges óraszáma, az átalakítások után az is elképzelhető, hogy más iskolákban is kell majd órákat tartania, de az sem kizárt, hogy elbocsátják. Éva úgy látja, az eddigi bérben nem jelent meg a törvény által rárakott óraterhelés, a mostani viszont nem feltétlenül ismeri el a pluszmunkát. Az iskolában egyre több az adminisztráció, kevesebb idő jut a tényleges tanításra, felkészülésre, az időt, energiát energiát igénylő pedagógiai innovációkra pedig nincs már kapacitás. Éva szerint nagyon jó lenne, ha lennének az iskolában pedagógiai asszisztensek, akik a terhek egy részét levennék a tanárok válláról. A minősítések után 2016-tól pedagógus II. kategóriába kerülhet. Bár vannak publikációi, és szeretne magasabb szintre lépni, a kutatótanári szint egyelőre elérhetetlennek tűnik számára. Ehhez doktoriznia kellene, de a munkahelyén aligha néznék el neki, hogy folyamatosan helyettesíteni kelljen. „Az iskolák egyszerűen nem érdekeltek abban, hogy a pedagógusok doktori fokozatot szerezzenek".

András, egy budapesti gimnázium tanára

  • Eddigi fizetése: 175 000 Ft
  • Szeptemberi fizetése: 240 000 Ft
  • Emelkedés: 65 000 Ft
 
„Én abszolút haszonélvezője vagyok a béremelésnek”, mondja András, aki több mint 30 éve tanít. Éppen gyermeket várnak, így a pedagógusok között magasnak számító fizetését még a családi adókedvezmény is megdobja. Hiába a komoly emelés, ennek egy része az adósságok kifizetésére megy el, és András ugyanúgy mellékállással igyekszik majd kiegészíteni fizetését. Az idei változásokból annyit lát, hogy komolyabban kell adminisztrálni, mivel tölti el a munkaidejét. András szerint ezt ugyanakkor aligha tudják majd ellenőrizni, másrészt hiába írják elő a heti 32 órás iskolában tartózkodást, ha tényleg mindenki bent lenne, nem is tudnának hova leülni az iskolában, mert nincs is annyi íróasztal.

Nagy számok

160 ezer pedagógus most kapja meg számlájára a szeptember 1-jétől esedékes béremelését. A tárca szerint első lépésben átlagosan 34 százalékkal emelkednek a fizetések. Az összetett rendszer miatt egyénenként jelentős eltérések lehetnek a fizetésemelésben. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár kedden azt mondta: a jövedelmek 10–100 ezer forinttal nőnek.

Az államtitkár szerint a pedagógusok 99 százalékának emelkedett a bére. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) intézményeiben csak 108 olyan pedagógus lesz, akinek a bére nem éri el a szeptember 1. előtti szintet. Ők kompenzációt kapnak, amit a Klik tankerületi igazgatói egyénileg vizsgálnak meg. A különbözetet a novemberben esedékes fizetésekkel szeptember 1-jéig visszamenőleg kapják meg.

A béreket több lépcsőben emelik meg 2017-ig. Ennek most a 60 százalékát adják oda, majd minden év szeptemberében megtoldják újabb 10 százalékkal (ez a gyakorlatban 5-10 százalékos emelést jelent majd). Az emelésre az idei költségvetésből decemberig 32 milliárd forintot költenek, a jövő évi büdzsében pedig több mint 150 milliárd forintot különítenek el erre.

A béreket később a tanárok minősítése húzza majd szét, ahogy felépül a pedagógus-életpályamodell. A tanárok karrierrendszerében négy szint érhető majd el. A minőségi követelmények teljesítése magasabb fizetést is jelent majd. A pedagógus I. és a pedagógus II. minősítést mindenkinek meg kell szerezni, ezenkívül megpályázható lesz a mesterpedagógus és a kutatótanári cím is.

Most szeptembertől minden tanár pedagógus I. besorolást kap, majd megindul a tanárok minősítési eljárása. Háromfős bizottságok értékelik majd a tanárok munkáját. A bizottságban helyet kap az iskola igazgatója, a helyi tanárképző főiskola egy szakértője és a kormányhivatal egy képviselője is.