Ütött a városligeti bolhapiac órája

2013.10.03. 11:09 Módosítva: 2013.10.03. 11:11
Jó eséllyel a most következő hétvége lesz az utolsó, amikor többé-kevésbé nyugodtan kitelepülhetnek az engedély nélküli árusok a Városligetbe, a Petőfi Csarnok elé. Nemsokára hatályba lép a módosított szabálysértési törvény, amelynek alapján már elkobozhatják tőlük az árut. Erre eddig nem volt lehetőség. A változás a törvényhozó reményei szerint a bolhapiac végét jelenti majd.

A hajléktalanság kriminalizálása és az azt kísérő felháborodás tette ismertté a szabálysértési törvény módosítását, amit hétfőn szavazott meg a parlament. Ugyanez a törvény azonban más fontos változást is hozhat: az illegális árusok ellehetetlenülését. A szabálysértési törvénybe most önálló tényállásként bekerült a „jogosulatlan közterületi értékesítés″. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezentúl egyszerűbben lehet bírságolni az árusokat (a közterület-felügyelő kiszabhat rájuk helyszíni bírságot), és a portékájukat is el lehet kobozni.

A szigorító javaslat indoklásában leírták, hogy eddig csak közigazgatási eljárást tudtak indítani az illegális árusok ellen a helyi önkormányzatok, de ez alkalmatlan volt a jelenség visszaszorítására. A rendészeti bizottság az áru elkobzásának lehetőségében látta meg azt a jogintézményt, ami tényleges visszatartó erővel bírhat a zugárusokra.

Bolhapiac a Városligetben

Az indoklásban hivatkoztak az illegális közterületi árusítás felszámolása iránti „egyre erősödő társadalmi igényre″, a zugárusok okozta problémát pedig így foglalták össze:

A szóban forgó magatartás jogsértő mivolta nem csupán abban áll, hogy ezek az árusítók mindenféle jogcím, a szükséges hatósági, illetőleg szakhatósági engedély nélkül végzik e tevékenységüket, hanem abban is, hogy magatartásukkal gyakran jelentős mértékben zavarják a közforgalmat, az esetek túlnyomó részében ellenőrizhetetlen minőségű és forrásból származó, az egészségre esetleg káros termékeket (élelmiszert) árusítanak, amelyek döntően eleve bűncselekmény elkövetéséből származnak (lopott élelmiszer, védjegyjogosultságot sértő hamis termékek stb.). Az illegális árusítók a legalapvetőbb higiéniai, egészségügyi előírásokat sem tartják be, tevékenységük befejeztével hulladékot (papírdoboz stb.) hagynak hátra.

A törvény szigorításában nagy szerepe volt a Petőfi Csarnok előtti illegális bolhapiac létének. A szabálysértési tervezetben eredetileg nem volt szó a közterületi értékesítésről, ez a passzus a honvédelmi és rendészeti bizottság módosító javaslatával került bele, a bizottságot pedig Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere mozgósította, aki régóta küzd a Pecsa előtti bolhapiac ellen.

Papcsák maga mesélte el ezt a helyi újság, a Zuglói Lapok videós stábjának, és a törvénytervezet általános vitájában is beszélt erről a parlamentben. A felszólalásában megemlítette a városligeti bolhapiacot, a videointerjú alatt is ennek a piacnak a képeit vágták be.

Más nem működött

A  Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a Városligetben kialakult „tarthatatlan helyzetet ez év augusztusában megkísérelte elfogadható, rendezett körülmények közé terelni” – idézte fel az előzményeket kérdésünkre a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága. Az FKF Zrt.-vel és a Csatornázási Művekkel együttműködve négy hétvégén szerintük sikerült „rendezetté, köztisztaságilag és egészségügyileg vállalhatóvá” rendezni a területet, ahol addig több mint 10 köbméter szemét maradt az árusok után. A Rendészeti Igazgatóság ezzel párhuzamosan elindított egy piacnyitási kérelmet is a területre. A kérelemnél a zuglói jegyző hiánypótlást rendelt el, amelynek a feltételeit nem sikerült teljesíteni. A főváros kommunikációs igazgatósága szerint "nem jogi, hanem  időbeni problémák miatt". "Ennek következtében az Igazgatóság a szervező munkát augusztus végén befejezte" – írták.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága szerint nagyjából 800-1000 árusról van szó, a piac a Hermina út és a Városligeti körút közötti zöldterületen megközelítőleg másfél négyzetkilométeren terül szét. Az árusoknak nincs területfoglalási engedélye, ezért jogellenesnek számít a tevékenységük.

Búcsú a kevély kiscicától

A bolhapiacon a törvény megszavazása előtti napon, vasárnap érezhető volt már a bizonytalanság, de rengetegen voltak még az árusok és a vásárlók is. Már az Erzsébet királyné útján kerülgetni kellett a holmit. Nyugtatót, csillogó nyakláncot és mobiltelefont is tudtam volna venni, még mielőtt egyáltalán beértem volna a Városligetbe. Egy használt rádióból a Road to Hell üvöltött, amikor elkezdtem felmérni, mi mindent kínál a bolhapiac első nagy árussora: egyméteres feszület, lelopott tábla a 4-es villamosról, gitár, ronda porcelánfigurák, VHS-kazetták, ruhák, ruhák, ruhák, könyv Eichmannról, A kevély kiscica kalandjai, pucér Barbie-k.

Közterületesek voltak a közelben sokan, de az árusokat nem bántották. A parkoló autókat kerékbilincselték. A vevők között sok volt a külföldi, a zugárusok nem jöttek zavarba, ha angolul kellett megszólalniuk. Nem ezen múlt, hogy a 30 ezerre tartott díszes tükröt végül mégsem sikerült rásózni a hezitáló turistára.

A legjobban az enni-innivalót árulók biznisze pörgött, a hűvös délelőttön jól fogyott a hagymás zsíros kenyér és a termoszban körbehordott meleg kávé. Mások inkább alkoholt ittak a hideg ellen, fél tizenegykor már sok volt a részeg. A mozgó cigarettaárusok is folyamatosan tudtak üzletelni, egyikük némileg meglepő kombinációban cigit és szafaládét kínálgatott. Ismeretlen eredetű húsfélét nagyobb választékban egy fehér furgonból árultak.

Az egészet felszántják?

A bolhapiac sorsa téma volt. „Igaz, hogy a jövő héten már nem engedik?″ – kérdezte a mellette álló nőt az egyik árusító asszony. „Egyik ezt mondja, a másik azt″ – volt a válasz. Végül abban maradtak, hogy mindegy, kijönnek majd, és meglátják. „Az lesz a vége, hogy ezt az egész területet felszántják. Valami sportlétesítmény lesz. Ezt nem fogják így hagyni″ – bizonygatta vagy ötven méterrel arrébb egy másik zugárus.

A szabálysértési törvény módosítása egyelőre még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, aláírásra vár. A kihirdetése utáni nyolcadik napon fog hatályba lépni. Október második hétvégéjén így már érvényben is lehet majd a szabálysértési törvény új, az illegális árusítást tiltó passzusa. Ez azt jelenti, hogy nagy eséllyel a most következő hétvége lesz az utolsó, amikor még anélkül települhetnek ki az illegális árusok a Városligetbe, hogy attól kellene tartaniuk: elkobozzák a holmijukat.

A törvénymódosítás a legális árusítást nem érinti: a Petőfi Csarnok saját, 25 éve legálisan működő bolhapiaca megmarad.