Dezertőrjeitől retteghet a Jobbik

2013.10.04. 07:13

Vehemensen és tervszerűen támadja a Jobbikot a Magyar Hajnal nevű honlap, melyet a pártból kizárt politikusok gründoltak. A Jobbikhoz közel álló Kuruc.infó versenytársaként is megjelenő portál mögött információnk szerint mások mellett az a Lenhardt Balázs áll, aki még 2012 novemberében lépett ki a pártból. Lenhardték lapja nemrég azzal támadta a Jobbikot, hogy a párt egy volt fideszes helyettes államtitkárt és Lévai Katalin volt MSZP-s miniszter és EP-képviselő főtanácsadóját finanszírozta. A lapnak azonban még bőven van muníciója, úgy tudjuk, legközelebb a Jobbik egyik EP-képviselője, Kovács Béla lesz célkeresztjükben.

Lenhardt a Jobbikon belül egyébként ugyanahhoz a borsodi körhöz tartozott, amelyik háborúban állt a megyében egykor kifejezetten erősnek számító Szegedi Csanáddal. A hosszú ideig a párt vezetésének bizalmát élvező Szegedi azután távozott a szervezetből, hogy kiderült, zsidó származású. Abban, hogy a Jobbik egykori alelnökéről és EP-képviselőjéről ez egyáltalán kiderülhetett, komoly szerepe volt a Jobbik belső ellenzékének, köztük Lenhardt jelenlegi harcostársainak, a pártból már korábban kizárt Endrésik Zsolt országgyűlési képviselőnek és a Borsodban aktív Kisgergely Andrásnak. Utóbbinak központi szerepe van a Magyar Hajnalban. Már Kisgergelyék kizárásánál tudni lehetett, hogy a Jobbik vezérkarával vívott háborújuknak nincs vége, környezetükben legalábbis azt hangoztatták, hogy nemcsak Szegediről vannak kompromittáló anyagaik.

Úgy tudjuk, Lenhardték azt is fontolgatják, hogy a Magyar Hajnal esetleg párttá alakul, s jobbról előzve próbálja majd gyengíteni a Jobbikot. Mindeközben a Jobbikban többen attól tartanak, hogy a dezertőrök a választási kampány során folyamatosan dobják majd be „ütőkártyáikat”, kínos helyzetbe hozva egykori pártjukat.

Annyiban jogos az aggodalmuk, hogy az egykor a párt megbecsült tagjai választmányi üléseken rögzíthettek olyan megnyilvánulásokat, amelyek esetleg kínosan érinthetnek majd egy-egy vezetőt. Az ugyanis, hogy felvették egymás beszélgetéseit, megszokott módszer volt ebben a körben – ezt a Szegedi-botrány is bizonyította, az EP-képviselő azután mondott le, hogy egy hangfelvételt tettek közzé ellenfelei.

Ugyanakkor amíg a Lenhardt-féle kör egységes, a Jobbikkal szemben álló szélsőjobboldali közegről ez már korántsem mondható el. Tavaly több ilyen szervezet kezdeményezett találkozót Szilvásváradon, de a résztvevők némelyike összekülönbözött, így meghiúsult az összefogás. Ugyanakkor a Toroczkai László nevével fémjelzett Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom továbbra is jó kapcsolatban van a Jobbikkal. Bár Zagyva Gyula sem egyéniben, sem listán nem indul a választásokon, a vezetés fontolgatja, hogy Toroczkait a listára tenné. Ezzel a párt tompítani tudná azokat a szélsőjobbról érkező véleményeket, miszerint nem elég radikális.