Ha nincs a kokain, polgármester lehetett volna

2013.10.04. 07:16
A fővárosból próbálnak meg rendet tenni a szombathelyi Fideszben, miután Lazáry Viktor alpolgármester droggyanúba keveredett. Lazáry Hende Csaba honvédelmi miniszter bizalmi embere a városban, tavaly ősz óta őt tartják a 2014-es önkormányzati választás fideszes polgámester-jelöltjének. A jelenlegi városvezető infarktusa után borult fel a korábbi egyensúly a város erős emberei között.

A Fideszen belüli konfliktus is szerepet játszhatott abban, hogy a múlt héten nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen állítólag Szombathely fideszes alpolgármestere kokainozik. Az Index a Fidesz országos vezetésének környezetéből úgy értesült, hogy a budapesti pártközpont rendet akar tenni a helyi erős emberek között.

A szombathelyi ellenzék (az MSZP és a Szabadelvű Társas Kör Egyesület – SZTKE) a múlt csütörtökön tett közzé egy homályos videofelvételt, amelyen az látható: az alpolgármesterhez hasonló férfi felszippant egy kokaincsíkot. Az ellenzéki frakció azt állította, nem csak hasonlóságról van szó, a felvételen valóban Lazáry Viktor, Szombathely fideszes alpolgármestere látható. Lazáry a videó megjelenése után tagadta, hogy ő szerepelne a képeken, azt hangoztatta, hogy soha nem használt kábítószert. A videó miatt ennek ellenére megindult a rendőrségi nyomozás, sőt a vizsgálatot a napokban a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át.

Kubatovnak kell rendet raknia

A kormánypárt egyik befolyásos politikusa szerint a Fidesz több vezetője már a videó megjelenésének napján tanácskozott a teendőkről. A megbeszélésen merült fel, hogy a felvétel a Fidesztől szivároghatott ki az ellenzékhez. A forrás szerint olyan mély a konfliktus a szombathelyi szervezeten belül, hogy a pártvezetés újabb felvételek felbukkanását sem tartja elképzelhetetlennek.

Úgy tudjuk, hogy a pártvezetés Kubatov Gábor pártigazgatót és Kocsis Máté kommunikációs igazgatót bízta meg azzal, hogy tájékozódjon a helyzetről. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a konfliktusban érintett szombathelyi fideszeseknek – többek között Lazárynak is – Budapesten kell beszámolnia a történtekről.

A városvezetők között tavaly ősszel romlott meg a viszony (úgy tudjuk, akkoriban készült a múlt héten nyilvánosságra hozott felvétel is). A hosszú ideje megbonthatatlannak tűnő csapat tagjai, Marton Zsolt, Szakály Gábor, Lazáry Viktor közé a polgármesteri szék öröklése vert éket.

A szombathelyi csapat

A kormánypárt 2010-ben a fiatal karrierpolitikusok mellé egy joviális, a városban széles körben ismert mentőorvost, a kereszténydemokrata Puskás Tivadart állította. Ő lett a polgármester, a Martonék pedig a többi fontos pozíciót kapták meg. Tavaly novemberben azonban Puskás Tivadar infarktust kapott, és egy ideig az is kétségessé vált, hogy a ciklus második felében folytathatja-e munkáját, vagy le kell mondania.

A helyét a működési szabályzat szerint Marton Zsoltnak, a városi Fidesz-frakció vezetőjének kellett betöltenie. A feladatkörök átvételét be is jelentették, miután Szakály Gábor, a polgármester személyi titkára nyilvánosan elismerte, hogy főnöke kórházba került, és műteni kellett. A hivatali automatizmust azonban felülírta, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter, a körzet fideszes vezetője Lazáry pártjára állt, és onnantól őt tekintették a polgármesteri poszt várományosának.

A kinyilatkoztatás átalakította az addig kiegyensúlyozott erőviszonyokat, Lazáry lett az a háttérember, akivel minden helyi vállalkozó igyekezett jóban lenni. A városban azt állítják, hogy 2012 vége óta megváltozott a csapat tagjai közötti személyes viszony, megszűntek a közös bulizások, és a frakción belül is érzékelhetővé vált a széthúzás: a Fidesz többször is szétszavazott a közgyűlésben, amivel többször váratlan győzelmeket okozott az ellenzéknek.

Puskás Tivadar az Indexnek azt mondta: ő nem hallott arról, hogy kiválasztották volna a lehetséges utódját. Kerestük az ügyben Marton Zsoltot is, de őt nem sikerült elérnünk.

Volt már belháború Szombathelyen

Szombathelyen korábban is volt már feszültség a helyi Fidesz-szervezeten belül. Gyimesi József országgyűlési képviselő, a szombathelyi Fidesz korábbi elnöke 2005-ben jelentette be, hogy kilép a pártból, valamint az országgyűlési és a városi frakcióból is. Ekkor Breznovits István lett a választókerületi elnök, az ellenében induló Magyar József azonban a Fidesz etikai bizottságához fordult Breznovits megválasztása miatt. A 2005 júniusban megtartott tisztújításon került be a városi elnökségbe Nedeczky Alajos, Lazáry Viktor, Marton Zsolt, Tarján Jenő, Szabó Gábor, Horváth Zsolt.

Hendét nem érinti

Marton 2002-ben Hende Csabával együtt lépett át az MDF-ből a Fideszbe. Hende támogatásával gyors karriert futott be a városban, átlépése után röviddel már a közgyűlési Fidesz-frakciója élén találta magát. 2006-tól azonban a Fidelitasból érkezett Lazáry lett Hende helyi kampányfőnöke és bizalmasa, később pedig parlamenti titkárként is dolgozott a politikus mellett Budapesten.

Úgy tudjuk, hogy Lazáry sorsáról belső bizalmi szavazáson dönthetnek majd a szombathelyi frakcióban, de annak ellenére, hogy a pártvezetés nemtetszését fejezte ki a droggyanú miatt, Hende Csabát, a helyi fideszes választókerület (vk) elnökét, nem érintette bizalmi emberének ügye. Vagyis Hende vk-elnöki pozíciója nincs veszélyben, a Fidesz a jelenlegi állás szerint Szombathelyen a mostani honvédelmi miniszert indítja majd az országgyűlési képviselői helyért egyéniben.

A szombathelyi Fideszről megkérdeztük Hende Csabát is. A miniszter munkatársán keresztül ezt válaszolta:

„Úgy gondolom, nem szerencsés, ha a közvélemény bizonytalan eredetű értesülések, fél- vagy éppen dezinformációk alapján tájékozódik a pártok belügyeiről, és nekem szombathelyi egyéni választókerületi elnökként nem is szabad a nyilvánosságban kommentálnom az így felvetődő kérdéseket. A polgármester-jelölés kérdése egyébként eddig soha semmilyen fórumon nem vetődött fel.”

Élőben vizelt

Lazáry a videofelvétel nyilvánosságra hozatalának napján, múlt csütörtökön bemutatott a sajtónak egy negatív drogtesztet. Ezt azért készítette el, mert Czeglédy Csaba a szombathelyi képviselő-testület ellenzéki frakcióvezetője még a múlt kedden bejelentette: bizonyítékaik vannak arra, hogy az egyik városvezető rendszeres kokainfogyasztó. Ekkor az MSZP-s politikus még nem árulta el, hogy kiről van szó. Czeglédy állítása szerint azért adott név nélküli ultimátumot a fideszes városvezetésnek, mert Szombathelyen több emberről is tudni vélik, hogy rendszeres fogyasztó.

A meggyanúsított fideszes politikus a következő nap a szombathelyi Markusovszky kórházban a sajtó jelenlétében ismételte meg a drogtesztet. Lazáry a kórház főorvosának vécéjében adott vizeletmintát, előtte és utána pedig tévéstáboknak nyilatkozott. A teszt ismét negatív lett, Lazáry pedig rágalmazás miatt feljelentést tett az ügyben. Czeglédy pedig kábítószer-használat és -kereskedelem gyanúja miatt tett feljelentést.

A szombathelyi képviselő-testületben már márciusban téma volt, hogy a politikusok közül valaki vagy valakik rendszeresen élnek kemény drogokkal. Az ellenzék ekkor kezdeményezte, hogy vezessenek be kötelező drogtesztet a képviselő-testület ülései előtt. A javaslatot a kormányoldal leszavazta. Ezután Czeglédiék egymillió forintot ajánlottak fel annak, aki bizonyítékkal tudja alátámasztani a városban terjedő híreket. Az Index információi szerint a szocialista politikus birtokába került felvételért ki is fizették a beígért összeget.

A belső ellenség

A kormánypárt hivatalosan még a múlt héten megszólalt az ügyben. Kocsis Máté csütörtökön az idősbarát önkormányzatoktól tartott sajtótájékoztatót, amit a vártnál nagyobb sajtóérdeklődés kísért. A múlt hét közepén került nyilvánosságra ugyanis egy másik hangfelvétel is, amelyen egy építési vállalkozó korrupcióval vádolta meg Papcsák Ferenc zuglói fideszes polgármestert. Papcsák tagadta a felvételen elhangzó vádakat, és feljelentést tett az ügyben. (Cikkünket itt találja.)

A két ügyre reagálva Kocsis múlt héten azt mondta: ha egy közéleti szereplőről bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el, annak nincs helye a közéletben, így a Fideszben sem. A politikus azt is hozzátette, hogy mindkét esetet helyi ügynek tekintik.

Kormánypárti források szerint Szombathely és Zugló esete abban hasonlít egymásra, hogy párton belüli konfliktusok hozták nehéz helyzetbe a Fideszt. A zuglói polgármestert érintő felvételen ugyanis helyettese, a fideszes alpolgármester, Ferdinandy István beszélget egy vállalkozóval. Papcsák és Ferdinandy viszonya tavasszal mérgesedett el. Erre utalva az Indexnek egy befolyásos fideszes úgy fogalmazott: „Az ellenzék nem, mi viszont le tudjuk győzni saját magunkat.”