Mínusz 8,6 Celsius-fok az új hidegrekord

2013.10.05. 08:28

A mai derült éjszaka folyamán is sokfelé megdőlt a hidegrekord. Az eddigi leghidegebbet 1959-ben Kékestetőn mérték -3,8 Celsius-fokot, most az új rekord azonban -8,6 fok, melyet Zabaron regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az új rekord 4,8 fokkal alacsonyabb a korábbinál.

A budapesti abszolút minimumrekord is megdőlt az OMSZ több állomásán. Az eddigi rekordot az 1916-ban Budapest belterületén mért 0,1 Celsius-fok tartotta, de most ennél majdnem két fokkal hidegebbet regisztráltak: az új rekord a pestszentlőrinci -1,8 fok.

Az OMSZ közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, de előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között.

Ráadásul az abszolút szélsőértékeket a helyükön kell kezelni: ezek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak, bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos helyi hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.