BM: A bíró a hibás az ároktőiek szökéséért

2013.10.06. 18:28 Módosítva: 2013.10.06. 18:38

A Belügyminisztérium közleménye szerint a rendőrség nem hibázott a brutális gyilkosságok miatt házi őrizetben tartott ároktői banda két tagjának őrzésekor. Rostás Henrik és Elemér négy évvel ezelőtt támadott meg 70-80 éves embereket az otthonukban, ketten meghaltak a támadás után. Az ügy előzményeiről itt olvashat részletesen.

A két férfi péntek éjjel szökött meg a házi őrizetből, ahova az előzetes letartóztatásból kerültek. Ennek oka az volt, hogy legfeljebb négy évig lehet valakit ítélet nélkül előzetesben tartani, utána mindenképpen ki kell engedni, függetlenül attól, hogy mivel vádolják.

A Jobbik és az Együtt-PM is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban:

  • Mindkét párt egyetért abban, hogy a belügyminiszternek, Pintér Sándornak és a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibornak le kell mondania.
  • Az Együtt-PM szerint az „igazságszolgáltatás csődjét jelzi”, hogy négy év alatt nem tudott ítéletet hozni a bíróság.
  • A Jobbik szerint „elég volt a bűnözők jogaiból”, ezért radikálisabb megoldást szorgalmaznak: akik a bíróságtól öt évnél többet kaphatnak, nem mehetnének házi őrizetbe, mindenki másnak pedig GPS-es bilincset kellene viselnie a házi őrizetben. A Jobbik eltörölné az elítéltek látogathatóságát és az eltávozást is.
A Belügyminisztérium vasárnap délután válaszolt az ellenzéki pártok „nemtelen” politikai támadásaira:
  • A BM szerint a rendőrség csak a bíró döntéseit hajthatja végre, a bíró, Cserni János pedig a négy év eltelte után, áprilisban házi őrizetbe helyezte a vádlottakat.
  • A bírót hiába hívták a rendőrök telefonon is, nem rendelte el a vádlottak folyamatos őrzését, ezért csak naponta hétszer ellenőrizték a vádlottak otthonát.
  • Idén szeptembertől hasonló esetekben GPS-es lábbilincset kell viselnie a házi őrizetben lévőknek.
  • A jelenlegi kormány emelte fel háromról négy évre az előzetes letartóztatás maximumát, és más törvényekkel gyorsítani fogják a büntetőeljárásokat.