Béremelést követelnek a szociális dolgozók

2013.10.07. 17:46

A szociális ágazat jövő évi bérfejlesztéséért demonstráltak a területen dolgozók az Emberi Erőforrások Minisztériumának budapesti, Akadémia utcai épülete előtt hétfőn. A szervezők petíciót is küldtek Balog Zoltán miniszternek, ebben további érdemi párbeszédet sürgettek a terület problémáinak rendezésére.

A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság „figyelemfelkeltő” rendezvényén megjelent kétszáz ember a Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekezett, majd onnan – a szociális ellátórendszer állapotának demonstrálására – egy szakadozott hálót vittek a tárca épületéhez.

A rendezvény egyik szervezője, Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke újságírók előtt arról beszélt, a petíciót eddig 33 ezren írták alá, és folytatják az aláírásgyűjtést. Azt akarják elérni, hogy az egészségügyben megvalósuló bérfejlesztést terjesszék ki a szociális ágazatra – tette hozzá.

Nettó 78 ezer forint, pótlékkal együtt

Számításaik szerint a bérfejlesztés éves szinten 30 milliárd forint lenne, ám ebből az összegből egyetlen fillért sem látnak a jövő évi költségvetés tervezetében. Szűcs Viktória arra hívta fel a figyelmet, hogy az ágazatban már hat éve nem volt béremelés. Jelezte: a bérfejlesztés egyebek mellett a házi segítségnyújtásban, az idősellátásban, a bölcsődékben, a családsegítő szolgálatokban, a gyermekvédelmi otthonokban, valamint a fogyatékosokkal és szenvedélybetegekkel foglalkozó intézményekben dolgozókat érinti.

A miniszternek írt levelükben utaltak arra, hogy ma a szociális ágazat 100 ezer dolgozójának a bére – bérpótlékkal együtt számítva – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nettó 78 ezer forint.
Szűcs Viktória a petíció átadása után arról is beszélt, hogy ha jogos kéréseiket nem teljesítik, akkor sztrájk szervezését sem tartja kizártnak.