Kisvonatot kapott Orbán

2013.10.07. 15:38

Veje, Tiborcz István, és bizalmasa, Papcsák Ferenc kínos ügyeiről is kérdezik az Országgyűlés plenáris ülésén. De lesz itt még szó a vagyonőrök helyzetéről, megszólalnak a Nyugdíjasok, bekapcsolódik közvetítésünkbe Szabó Rebeka PM-es képviselő is. Az egyensúly érdekében fideszest is szerettünk volna, de ezt most senki nem vállalta. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csak erre tudok gondolni akkor, amikor azzal szembesülünk, hogy a Fidesz újból elővette a Tavares-jelentést. Igaz, az Orbán Viktort kérdező Rogán Antal azt kérdezi – vagyis mondja – hogy a jelentés a magyar baloldal kreálmánya. Ezt az alapján mondja, hogy a magyar szocialista EP-képviselők segítették Tavarest a dokumentum elkészítésében.

  • Hördül fel a Fidesz-frakció, amikor az ülést vezető Ujhelyi István azzal zárja az Orbán-Rogán vállveregetést, hogy "a többit majd a frakcióülésen".

  • Akkora a zúgolódás, Ujhelyinek két percbe telik, míg egy kis házirendi kiokosítással egybekötve rendet tesz.

  • Józsa István is túlfizetést gyanít, és a szándéknyilatkozat titkolását kifogásolja, majd pedig minden összefüggés nélkül tíz másodpercben reklámozza az MSZP "Öt pillér" programját.

  • amint bokros teendői ezt lehetővé teszik - ígéri olyan mosollyal.

  • Mirkóczki Ádám nagyon kis egyszerű felszólalásában azt hangsúlyozza, hogy míg a cigányoknak mennyi rengeteg joguk van, addig "senki nem hangsúlyozza", hogy vannak kötelességeik is. A jobbikos képviselő biztos nem olvasta az Alaptörvényt, mert akkor tudná, hogy a legmagasabb szintű magyar jogforrás egyik fejezete "Szabadág és felelősség" címet viseli.

  • Nem túl elegáns azt mondani, hogy a külföldön dolgozó ötszázezer magyar azért ment ki, mert itthon a cigányok elveszik előlük a munkahelyeket - mondja Mirkóczkinak Orbán Viktor. Egyébként a miniszterelnök talán először ismétli el maga is ezt az elrémisztő ötszázezres adatot.

  • Vágó Gábor azt kérdezi Orbán Viktortól, hogy ő támogatja-e az LMP devizahiteleseket mentő kezdeményezéseit. Orbán Viktor feláll: "Igen, ezeket mindig is támogattuk", majd leül. Gondolom, Vágó három hétig várt erre az alkalomra.

  • Az MSZP-s Lukács Zoltán a múlt héten már tárgyalt ügyet, a tatabányai kormányhivatal offshore-hátterű felújítását veszi elő, de most a miniszterelnöknek címzett azonnali kérdés formájában. Tökéletesen érthetetlen, hogy mit akar, maga Orbán is visszakérdez: "Most Ön pontosan mit is vár tőlem?"

  • Az izgalmak közepette szinte észrevétlenül csúsztunk át a sima kérdések periódusába. Itt Tóbiás József kezd, aki átverésnek tartja a rezsicsökkentést a szemétszállításban, mert több településen 100 százalékkal növekedett a díj. Ezt lényegében a neki válaszoló Budai Gyula is elismeri, azonban ő nem a rezsicsökkentésnek, hanem a hulladékgazdálkodás szerkezeti átalakulásának tudja be ezt a jelenséget.

  • Amit minden héten leírhatunk, ezúttal Kulcsár Gergely és Kontrát Károly előadásában:

    - Túlkoros cigánygyerekek félemlítik meg a tanulókat XXXXX faluban. Hol van az iskolarandőr-program????

    - Szigorítottuk a büntető törvénykönyvet.

  • Önök még nem gondolkoztak el közvetítésünk olvasása közben, hogy lehet ilyen rettentő primitív érvvekel és szlogenekkel választókat szerezni? Vagy hogy miért hajlanak az emberek arra, hogy a közbiztonságot az utcán sétáló rendőrök számában, a jólétet meg a rezsi papírra nyomtatott csökkenésében mérjek? Nos, ezen már a kiváló XIX. századi gondolkodó, Alexis de Tocqueville is eltöprengett, és nevezetes amerikai útja során arra jutott, hogy az egyszerűség iránti vágy bele van kódolva a konformista gondolkodást elősegítő demokratikus gondolkodásba:

    Egyébként a demokratikus népek értelme a politikában éppúgy, mint a filozófiában és a vallásban, boldogan üdvözli az egyszerű és általános eszméket. Visszariad a bonyolult rendszerektől, s szívesen képzel el egy nagy nemzetet, amelynek minden állampolgára egyetlen modellre hasonlít, s egyetlen hatalom irányításának engedelmeskedik.

  • Nyakó István a közmunka rendszerét kritizálja, szerinte a 47 000 forintos bér mellett átlagosan kétszer annyiba kerül az államnak a foglalkoztatásuk, mintha a munkaerőpiacra akarnák visszaterelni őket. Cséfalvay Zoltán erre a magas munkanélküliségi adatokkal és az alacsony munkanélküliséggel vág vissza, de az egyetlen neoliberális kormánytag a strukturális jellegű kritikát egyáltalán nem érinti.

  • Suhajda Krisztián azzal fenyeget, hogy az igazságtalan földpályázatok miatt a töredékére csökkenhet a juhok száma Magyarországon. A nem sokat éhező jobbikos képviselő azt is hozzáteszi: ezzel veszélybe kerül a hungarikumnak számító juhpörkölt is.

  • Mai agitátorunk kommentátorunk, a PM-es Szabó Rebeka "Loptok, csaltok, hazudtok" matricás laptopja fölül hívja fel a figyelmet a kishantosi ökogazdaság ellehetetlenítésére, ami abban nyilvánul meg, hogy tulajdonosa egyetlen földpályázaton sem nyert. Bitay Márton Örs államtitkár furcsállja, hogy a PM egy "oligarcha-méretű" birtokot félt, ami a cégtulajdonból 10 egyéni gazdához került át.

Vissza az összes bejegyzéshez