Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kisvonatot kapott Orbán

Veje, Tiborcz István, és bizalmasa, Papcsák Ferenc kínos ügyeiről is kérdezik az Országgyűlés plenáris ülésén. De lesz itt még szó a vagyonőrök helyzetéről, megszólalnak a Nyugdíjasok, bekapcsolódik közvetítésünkbe Szabó Rebeka PM-es képviselő is. Az egyensúly érdekében fideszest is szerettünk volna, de ezt most senki nem vállalta. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  •  
  • Mert a parlamenti házszabály értelmében a miniszterelnök legfeljebb három hétig halogathatja a válaszadást a hozzá intézett kérdésekre. Orbán Viktor nem szereti a vitákat – még akkor sem, ha ebben a legtöbbször Szekeres Imre-kaliberű kéviselők lennének a partnerei -, ezért ő "halaszthatatlan hivatalos elfoglaltságai miatt" valóban csak háromhetente száll be a parlamenti adok-kapokba. Nem is tudom, mostanában is él még róla az a toposz, hogy "kiváló debattőr"?

  • Ha Orbán Viktort kérdezik, akkor a Jobbik képviselői valahogy képtelenek elszakadni a cigányozástól, hétfőn Mirkóczki Ádám és Novák Előd garantálják azt, hogy a miniszterelnök európéer államférfi színében tündökölhessen. A vaskos cigányozást annak ellenére merem megjósolni, hogy Novák a banyújtott cím alapján elvileg a "poltikusbűnözés"-ről fog beszélni, de a múlt héten láttuk, hogy voltaképpen ez is csak a "fehérgalléros cigánybűnözés" (wow) egyik válfaja.

  • De Orbánnak nem csak csuklóból lepattintható kérdésekkel szembenéznie, hanem kínos, sőt, kellemetlen kérdésekkel is. LMP-s Mile Lajos és Szél Bernadett a Közgép-érdekeltségbe tartozó Elios energiacég ügyeiről faggatja a miniszterelnököt. Az Átlátszó cikke alapján kidolgozott interpelláció különös pikantériáját az adja, hogy az Elios-ügyben vastagon érintett Orbán veje, Tiborcz István is. De a múlt hétről mostanra került át Schiffer András azonnali kérdése is, melyben a képviselő a zuglói lehallgatási botrány Orbánt érintő kiszólásait fogja boncolgatni.

  • Persze ne legyünk Orbán-fixáltak, lesz ma még itt egy csomó érdekes vagy érdektelen téma. Arra például rögtön felfigyeltünk, hogy a Jobbik és az MSZP egyaránt benyújtott egy-egy interpellációt a vagyonőrök helyzetéről, és mindketten Pintér Sándor belügyminiszterhez.

  • Napirend előtt Harrach Péter elmaradhatatlan társadalomfilozófiai elmélkedésein, és Tóbiás József aktuális kérdésein túl Vágó Gábor átvág egy gordiuszi csomót, Rogán Antal a baloldal sumákolására hívja fel a választók figyelmét, Mirkóczki Ádám pedig elmondja, hogy miért is nincs itt közbiztonság.

  • Az Index olvasói ma sem maradnak parlamenti szakkommentátor nélkül! Szabó Rebeka 2009-ben a Lehet Más a Politika (LMP) egyik alapítója volt, 2009 és 2010 között a párt országos választmányának tagja. 2010-től országgyűlési képviselő, a parlamentben többek között az ő nevéhez fűződik a földbérleti szerződések körüli visszaélések témává emelése. 2013 februárjában kilépett az LMP-ből, jelenleg a Párbeszéd Magyarországért Pártban politizál, a formáció parlamenti képviselői csoportjának vezetője.

  • Köszöntöm az Index olvasóit, ma én is azok között leszek, akik megpróbálják a Magyar Országgyűlésben zajló eseményeket közelebb hozni önökhöz. Amikor ezt írom, az ülésterem óráján pontban egy óra van, de a képviselők egyelőre csak szállingóznak. Az elnöki pulpituson maga Kövér László foglal helyet...

  • Az LMP-s Vágó Gábor indítja a napirend előttiket, méghozzá a devizahitelesek témájával: ő az adóforintok elköltése helyett a megfelelő jogi környezet kialakítására helyezné a hangsúlyt. Rétvári Bence erre azt sérelmezi, hogy miközben a Fideszt három éve vádolják unortodox politikával, erre az LMP egy 16 soros indítvánnyal mindennél unortodoxabb akar lenni.

  • Lesz-e gyurcsányozás?

    Az előző hét parlamenti slágere egyértelműen a múlt hét végének ellenzéki akciójához, az Orbán-szobor ledöntéséhez kötődött: a fideszes képviselők az országgyűlésben folyamatosan ezzel revolverezték a baloldalt. Hasonló erősségű muníciót Bajai Gordonék ezen a héten nem szolgáltattak, hacsak nem soroljuk ide az Együtt 2014 vezetőjének mai bejelentését, miszerint október 23-ra közös ellenzéki tüntetést kezdeményez. Melynek ugyebár résztvevője lesz Gyurcsány Ferenc is. Kíváncsian várjuk, ezt a labdát is lecsapják-e ma a kormánypártiak.

  • Tóbiás József megint félelmetes ütemben darálja az "aktuális kérdésekről" szóló beszédét. Először a gazdasági toporgást említi, utána a versenyszférában csökkenő munkahelyek számának közmunkával való kozmetikázását. A közmunkáról máris itt van a Mennyiből lehet ma Magyarországon megélni?, és az, hogy a nettó átlagbér reálértéken 5000 forinttal csökkent, azaz Rosszabbul élünk, mint négy éve! – szúr oda egyet Rogán Antalnak, mire a Tóbiás mellett ülő Nyakó István széles mosollyal bólogat. De mire ezt leírom, máris jön a földmutyi, a trafikmutyi és a szocialista képviselő konklúziója: csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját! Huhh, ez intenzív volt.

  • Hogy a Szabolcs két sorral lejjebb feltett kérdésére válaszoljak: Rétvári Bence egy kiadós elmúltnyolcévezéssel ágyaz meg. Egyelőre csak Bajnait említette, aki szerinte "nem dolgozik". Máris a lagymatag kampányt fájlalja?

  • Rétvári Bence szerint nagy hiba, hogy Tóbiás József ócsárolta a közmunkaprogramot. Szerintem pedig az a nagy hiba, hogy a Fidesz azt gondolja, hogy havi 47 ezerből meg lehet élni, vagy hogy ez a közmunka képes visszavezetni az embereket a valódi munka világába. Bajnai Gordont is sikerül persze belekeverni a válaszba, ennek kontextusát én sem értem.

  • Harrach Péter bődületes közhelyekben beszél pár percet úgy általában a szociális problémákról, "gondolatai" azonban még a neki válaszoló Soltész Miklóst sem érdeklik. Az államtitkár ugyanis inkább Tóbiás Józsefet ostorozza a maga beszédideje alatt.

  • Most jön a nagy feladat így ebéd után: ne szunyókáljunk el, miközben Harrach Péter monoton hangon az egészséges társadalomról és a szolidaritásról beszél. Vagyis arról, hogy a kormány mennyire támogatja a szegényeket, és hogy ő személyesen a saját pénzéből nagyobb összeggel teszi ugyanezt, és tegyék ezt mások is. Nos, monoton hang ide vagy oda, én ettől nem álmos, hanem ideges leszek - nem véletlenül javasoltuk, hogy a közszférában dolgozókhoz hasonlóan Harrach frakcióvezető úr vagy más képviselők se vehessék fel a nyugdíjukat a képviselői fizetés mellé!

  • Palócleves és vargabéles – parlamenti tudósítónk szerint ez a mai menü az Országház menzáján. Nem rossz, de az indexesek által méltán kedvelt Zsuzsiban a vadas marha tésztával a mai nap slágere.

  • Mirkóczki Ádám vehemensen tagadja azokat a vádakat, miszerint ők politikai tőkét akarnának kovácsolni a kirívóan kegyetlen bűncselekményekből. A jobbikos képviselő szerint ők bizony összeálltak volna bármilyen párttal, ha a közbiztonság javítása mellett álltak volna ki. Ehhez képest miután még vagy háromszor elmondja, hogy nem akarnak kovácsolni, pláne nem politikai tőkét, Mirkóczki végig az Ároktőről megszökött két házi őrizetes ügyéről beszél.

  • Kontrát Károly szerint a Jobbik riogatja az embereket. Fel is sorol pár olyan kormányzati intézkedést, ami megynugtathatja őket. Ezek egy része a szabadságjokok nyugtalanító szűkítését vonja maga után, de hát a közbiztonság, az közbiztonság. De emeljünk ki a beszédből egy jogos érvet: az erőszakos bűncselekmények száma valóban csökkent az elmúlt évben.

  • Önök azt mondják, hogy aki külföldön dolgozik, az nem számít a magyar dolgozók közé. Lehet, hogy ez az önök szövetségesénél, Bajnaiéknál igaz, de a külföldön dolgozók is utalnak haza.

    – Rétvári Bence feketeöves bajnaizással adja fel a leckét frakciótársainak.

  • Tudósítónk szerint a parlamenti folyosón már beindult a nyüzsgés, ébredezik a parlament, de a büfében alig lézeng valaki. Karácsony Gergely kint telefonál, a fideszes Pesti Imre több ember gyűrűjében beszélget.

  • Rogán Antal a baloldal sumákságainak szentel egy külön napirend előtti felszólalást. Hiába, közelednek a választások. Amikor őt látom, akkor nekem már csak 2011. december 16-a jut eszembe. A nap, amikor ő és Lázár János törvényjavaslatot nyújtott be a dohányforgalmazás koncessziójáról. A folytatást ismerjük: több ezer becsapott ember, több ezer padlóra küldött egzisztencia. No igen, a Fidesz pártállama egyre jobban teljesít.

  • Rogán Antal azon élcelődik a mai utolsó napirend előtti felszólalásában, hogy a baloldal milyen gyorsan elhatárolódott  az Orbán-szobor őt "horrorisztikus vudu-szertartásra" emlékeztető ledöntésétől.

  • Volt önről egy sajtóhír, amikor nem lehetett tudni, hol van, mert lemerült a telefonja. Most mintha az elmúlt három évben nem tudná, hogy hol voltak.

    – szólt be Rogán Antal az LMP-s Vágó Gábornak, aki idén tavasszal több napra eltűnt a nyilvánosság elől, amit később azzal magyarázott, hogy csak lemerült a telefonja.

  • Bajnai a bankok embere. Bajnai a rezsiemelés embere. Bajnai a multik embere. Bajnai a nyugdíjcsökkentés embere. Bajnai fejeket vág le és szurkál. A baloldal írta a Tavares-jelentést. A baloldal rezsit emel. A baloldal sumákol. A baloldal nyugdíjt csökkent. A baloldal sumákol. A baloldal a családokat támadja. A baloldal erőszakot akar. A baloldal baloldal.

  • Minek fizetjük mi ezeket? - kérdezi egy idős úr a nyugdíjasklubban.

  • Minden egész eltörött – idézi válaszul Német Tamás kolléga Adyt.

    De mit is mondott Dopeman? Rétvári egy a Facebookra feltöltött videóból idéz, ahol a rapper a következőket mondja Bajnairól, amiért az E14 vezetője utólag elhatárolódott az Orbán-szobor ledöntésétől és Dopeman produkciójától:

    mint amikor a stréber gyerek az osztályban rábeszéli a diáktársait a csínyre, meg azt mondja, hogy ott van velük, és amikor lebuknak, akkor persze mindenkire ráfogja és azt mondja, hogy nem volt benne

    Dopeman, aki múlt vasárnap még egy színpadon állt Bajnaival, annak miniszterelnöki ambícióiról pedig ezt mondta:

    én azt gondolom, hogy ezen jellemvonások alapján ő nem alkalmas erre a sztorira, ennyi

  • Rogán Antal vudubábozásról beszél a Szolidaritás múlt heti akciója kapcsán. Számomra nem egyértelmű, hogy Rogán Antalt azt zavarja-e jobban, hogy ő még nem kapott szobrot, vagy hogy nem kapott stadiont? Ha pedig a politikai fóbiáról gondolkodik, úgy talán forduljon Selmeczi Gabriellához, aki egy sajtótájékoztató alkalmával 2 perc 42 másodperc alatt 11-szer mondta ki Bajnai Gordon nevét. Én viszont, ha már sumákságokról beszélnek, csak annyit mondok: Baja. Meg annyit: Fidesz, a csalók pártja.

  • Rétvári Bence névleg Rogánnak adott válaszában azt a vonalat viszi tovább, hogy a baloldal írta meg a Tavares-jelentést, amire a portugál képviselő csak a nevét kanyarintotta oda. Ez abszolút nem így van, a jelentés alakulása abszolút végigkövethető nyilvános iratokon, beszámolókon, jegyzőkönyveken keresztül. Amellett meg ugye a Fidesz számára az egész Tavares-ügyben az volt a legnagyobb égés, hogy jelentős számú jobboldali képviselő támogatta a jelentést, mind a bizottsági, mind a plenáris üléseken.

  • Egy órája vagyunk itt egy fővárosi nyugdíjasklubban, de most már biztos, hogy itt senki sem szereti a kormányt. Ez itt a Nyugdíjas Nép Szava.

  • Rétvári államtitkár úr válasza nem túl érdekes, ezért körülnézek: a vak komondor-tulajdonos Balogh József egy órája itt volt, de most nem látom. Az ülésteremben halk zsivaj, mostanra már nagyjából megteltek a padsorok. Feltételezem, kint még mindig süt a nap, itt sajnos csak a lámpák égnek, az ablakokat állandóan függönyök sötétítik el. Közben a jegyző felolvassa, hogy elutasították Szél Bernadett anyatejes táplálással kapcsolatos javaslatának tárgyalását. Nem vagyok meglepve, szerintem ezt az itt ülő kormánypárti képviselők többsége nem is érti.