Abasár ideiglenes vezetéken kaphat vizet

2013.10.10. 20:21

Ideiglenes vezetékekkel oldhatják meg az ivóvízellátást Abasáron, ahol szerves oldószerek kerültek a víznyerő kutakba – erről döntött a Heves Megyei Védelmi Bizottság csütörtöki, a településen megtartott kihelyezett ülésén. Átmenetileg összekapcsolják a mátrafüredi, pálosvörösmarti és abasári ivóvízhálózatot, valamint üzembe helyezik az abasári volt honvédségi kutakat – közölte a megyei kormányhivatal kommunikációs munkatársa.

Burián Orsolya a közleményben azt írta, hogy Abasáron a csak korlátozott célra használható vízben a szennyező anyagok koncentrációja rövid időn belül valószínűleg nem csökken. Figyelembe kell venni azt is, hogy a tél közeledtével a mostani, lajtkocsis ellátás csupán időleges lehetőség. A közlemény szerint a leggyorsabb megoldást az abasári volt honvédségi kutak bevizsgálása és a hálózatba történő bekapcsolása, valamint Mátrafüred, Pálosvörösmart és Abasár vízhálózatának felszíni összekapcsolása jelentheti.

Az átmeneti vezetékrendszerek kiépítéséhez kétszer 300 méter új vezetékszakasz szükséges. Ezekkel a település napi mintegy 400 köbméternyi vízszükségletét tudják biztosítani a szolgáltatók. A vezetékek kiépítése két napba telik, az üzembe helyezést követően pedig megtörténik az új, illetve a régen használt vezetékszakaszok fertőtlenítése és a vízrendszer átöblítése.

A bizottsági ülésen ifj. Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos azt mondta, hogy a szomszédos Gyöngyösön, Gyöngyöshalászon, Halmajugrán, Markazon, Pálosvörösmarton és Visontán elvégzett hatósági laboratóriumi vizsgálat szén-tetraklorid, triklór-etilén és tetraklór-etilén jelenlétét nem igazolta, a településeken a víz egészséges, iható.

Abasáron hétfőn a Hatvani Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete határozatlan időre elrendelte a vezetékes vízellátás szüneteltetését, mivel a vízben a szennyeződés mértéke meghaladta a határértéket. Megoldási javaslatként először aktív szénszűrők beszerelését javasolták, ez a számítások szerint 2-4 hétig tartott volna, és 20 millió forintból készülhetett volna el.