Finomítana a HÖOK a kaposvári dresszkódon

2013.10.10. 16:16

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a felsőoktatási hallgatóknak és oktatóknak alkalomhoz illően kell öltözködniük, de szorgalmi időszakban szerencsésebbnek tartanák, ha általános jellegű iránymutatást fogalmazna meg a megjelenéssel kapcsolatban egy intézmény, mondta a HÖOK ügyvivő elnöke, miután egyeztettek a kérdésről a Kaposvári Egyetem rektorával is.

Az intézményben október elsejétől rektori utasítás szabályozza, miként kell öltözködniük az egyetem hallgatóinak és oktatóinak. Az "irányadó öltözködési szabályokról" kiadott utasítás kiterjed a Kaposvári Egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, kivéve, akik munka- vagy védőruhát viselnek. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet.

A HÖOK elnökségének álláspontja az, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatók és oktatók a társadalom legképzettebb, értelmiségi rétegéhez kell, hogy tartozzanak, amivel véleményük szerint magától értetődően együtt jár az, hogy az éppen adott alkalomhoz illően öltözködnek.

Az öltözködéssel kapcsolatban megjelent rektori utasítás jó szándékát nem megkérdőjelezve, ám a parfümhasználatra, valamint a sminkelésre vonatkozó és egyéb, a megjelenéssel kapcsolatban objektíven nem mérhető szempontok rögzítését nem tartják kellően átgondoltnak, ezért felvették a kapcsolatot a Kaposvári Egyetem rektorával.