Gyurcsány: Nemcsak kapusokra, csatárra is szükség van

2013.10.10. 15:36
A Demokratikus Koalíció szombati tisztújító kongresszusa előtt focinyelven üzent Mesterházy Attila, MSZP- és Bajnai Gordon, Együtt-PM-elnöknek Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány szerint a futballban nemcsak kapusra, kapusokra van szükség, ha valaki győzni akar, hanem csatárra is. És Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke győzni akar. Mint ismert: Bajnai rendszeresen focizik, kapusposzton játszik, és miniszterelnökként az MSZP kongresszusán elmondott beszédében is utalt rá, hogy politikai vérmérséklete alapján is inkább kapus, mint a csatár.

A DK-rendezvényen fehér tornacipőben megjelent Gyurcsány elmondta, az MSZP szempontjából racionálisnak tartja, hogy a Bajnai Gordonnal megkötött választási megállapodás után nem akart újabb megállapodást kötni, és a DK-t nem vette be harmadik szereplőnek az ellenzéki szövetségbe. Az új választási rendszer miatt a 106 egyéni választókörzetből olyan kevés jutott volna a szocialistáknak, mondta Gyurcsány, hogy azt az MSZP-ben joggal kifogásolhatták volna. Gyurcsány szerint a választókörzetek 71-35 arányú elosztásán alapuló megállapodás is rossz megállapodás.

A DK vezetője szerint az ellenzéki szereplőknek abban a 70-75 választókörzetben kellene egymással megállapodni, ahol nem csupán teoretikus esélyük van a győzelemre. A többi helyen nyugodtan lehet egymás mellett indulni, és gyűjteni az országos listás szavazatokat. Gyurcsány szerint az lenne a második legjobb forgatókönyv, ha sikerülne a tényleges esélyeket nyújtó helyeken összehangolni a pártok fellépését. Az esélyes helyek listáját egyébként éppen az Együtt-PM-alelnök, Szigetvári Viktor tanulmánya alapján állította össze magának Gyurcsány.

Gyurcsány szerint a DK rendelkezik országszerte a legszervezettebb tagsággal a 10 ezer fő alatti településeken, összesen 950 településen működik pártszervezet, és a 8700 fős tagság heti 100 új belépővel gyarapodik.

A szombati kongresszuson szinte biztos, hogy véglegesítik a DK egyéni jelöltjeinek névsorát. A volt miniszterelnök elmondta, hogy a jelöltállításért felelős Varjú László szerint már csupán 2-3 választókerületben van bizonytalanság.

A DK politikusai között új arcok is megjelentek. Kakuk György, egykori külpolitikai újságíró, Kerék-Bárczy Szabolcs, volt MDF-es politikus és Nagy Huszein Tibor, az Agrárszövetség egykori főtitkára csatlakozott a napokban a párthoz, és nagy valószínűséggel szerephez jutnak majd a pártvezetésben is, miután személyesen Gyurcsány javasolja majd felvételüket a kongresszusnak.

Kapus vagyok, nem csatár