Hízik a felcsúti polgármester birtoka

2013.10.11. 08:51 Módosítva: 2013.10.11. 09:06

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasának cége is kapott pályázat nélküli állami földeket használatra, írja a Blikk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől kiperelt, most közzétett lista alapján.

A Puskás Akadémia elnöke a kormányfő szülőfalujában, Alcsútdobozon jutott három földdarabhoz. A földek mérete nem nyilvános, de az kiderül, hogy mindössze egy állami földdarab jutott másnak a településen.

Ezzel szinte az összes állami föld Mészárosék kezében összpontosul Alcsútdobozon, mivel a tavalyi földpályázatokon is taroltak. A településen a 17 pályázatból 14-et kaszált a Búzakalász 66 Felcsút Kft. A társaság így összesen 758 hektárnyi földet nyert el tavaly a helyi gazdák elől, ezzel együtt pedig Fejér megyében összesen immár 1010 hektárnyi területe van. A földpályázatokon a polgármester felesége, Mészáros Beatrix és testvére, Mészáros János is kapott földet 94, illetve 139 hektár erejéig. A Búzakalász 66 Kft. az idei első félévben 30 millió forint területalapú támogatást kasszírozott, Mészáros Lőrinc testvére 6,5 milliót, felesége pedig 2,8 millió forintot kapott fél évre a földekért.

Mészáros Lőrinc és családja az állami földekkel együtt idén öt dohánykoncessziót is nyert. A felcsúti polgármester testvére, Mészáros János, illetve alpolgármestere, Mészáros László családi üzletei árulhatják a dohányt a francia tulajdonú Auchan áruházakban

Korábban a Népszabadság azt írta, hogy tavaly 800 millió forintot vett ki családi vállalkozásából Mészáros Lőrinc. A korábban gázszerelésből élő polgármester cége 2010 óta több mint ötszörösére növelte a forgalmát: 853 millióról 4,6 milliárd forintra emelkedett a nettó árbevétele. A vállalkozás 225 főt foglalkoztat. Többek közt ez a cég építi a felcsúti stadiont is, miközben a felcsúti focicsapat tulajdonjogát birtokló nonprofit alapítvány vezetője is Mészáros Lőrinc. A családi vállalkozás tavaly több közbeszerzésen is sikerrel indult, így a Tápió menti csatornafektetésen, a Strabaggal közösen pedig a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás másfél milliárd forintos tenderén.