Az MSZP elfogadta listáit

2013.10.12. 14:59
Az egyiket Mesterházy, a másikat Szanyi vezeti

Elfogadta a szocialista párt országgyűlési és európai parlamenti (EP-) listáját az MSZP választmánya szombaton: előbbit Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, utóbbit Szanyi Tibor elnökségi tag vezetheti. A végső döntést az MSZP kongresszusa mondja ki egy hét múlva.

A parlamenti listán – amelyet az elnökség és a választmány közösen terjeszt a kongresszus elé – Mesterházy Attilát Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag követi.

Gönczékre már nem számítanak

Az EP-lista második helyezettje Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, mögötte Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő – Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba – nem szerepel a listán.

Erőfelmérő helyett egy lendület

Bár a magyar választókat nem valószínű, hogy lázba hozza a dolog, mégis eldöntött tény: 2014. május 25-én az Európai Unió polgárai egy hétvégén szavaznak le az Európai Parlamentbe küldendő képviselőkről – pontosabban a pártlistákról, melyekről a képviselők a parlamentbe kerülnek.

Az eddigi két magyarországi EP-választás hagyományosan csak a két parlamenti megmérettetés közti erőfelmérőnek számított, de a soron következő alkalmat felértékeli az, hogy nagyjából egybeesik majd az országgyűlési választások időpontjával.