A Fidesznek saját magát is le kell győznie Baján

2013.10.12. 00:36
Kemény választási háborúba kényszerült a Fidesz Baján, ahol egy választókörben meg kell ismételni az önkormányzati időközi választást. Az eredmény szinte semmilyen változást nem jelent a város számára, mégis óriási energiát és milliókat ölt bele a kormányoldal és az ellenzék, hogy a ciklus utolsó évére megszerezzék a képviselőtestület 14. mandátumát. Miért lett ilyen fontos a bajai képviselői hely?

Vasárnap ismétlik meg az időközi önkormányzati választást a bajai 3-as számú választókerületben. A szavazással a Bács-Kiskun megyei település 14 fős képviselőtestületének egyik mandátumáról döntenek, amely a Fidesz képviselőnőjének halála miatt üresedett meg. A testületben jelenleg kilenc fideszes, egy jobbikos, és négy ellenzéki (CM-MSZP-Szema-Összefogás 2010) képviselő ül.

A 37 ezer fős város akkor is fideszes irányítása alatt marad, és még az arányok sem változnak lényegesen, ha vasárnap az ellenzék győz, és a ciklus utolsó egy évére még egy képviselőt ültethet a testületbe.

Ennek ellenére az elmúlt hetekben mégis országos jelentőséget kapott a bajai voksolás. A Fidesz, illetve az MSZP–Együtt 2014–DK politikusai napi rendszerességgel tartanak sajtótájékoztatókat, amelyeken kölcsönösen csalással, a helyiek zaklatásával vádolják egymást. Mindkét politikai oldal komoly stábbal van jelen a városban, és folyamatosan érkeznek hírek arról, hogy ki kit figyel meg, melyik jelölt kampányolását rögzítik éppen a szemben álló tábor aktivistái.

Mi csak magunknak kamerázunk

Idén is egymást követték a különböző időközi választások – amelyeket halálesetek, lemondások miatt írtak ki –, miért pont ez a szavazás lett a legfontosabb?

1. A Fidesznek meg kell küzdenie saját magával

A városban rendszerint a jobboldal jelöltjei szerezték meg a többséget az elmúlt két évtized választásain. 2010-ben azonban a helyi Fideszt megosztotta, hogy budapesti jóváhagyással levették posztjáról az addigi polgármestert. Révfy Zoltánt azért nem indították újra, mert túl jóban volt a bajai ellenzékkel, alpolgármestereivel azonban nem jött ki igazán jól. A bajai alapszervezetet ezért Zsigó Róbertre, az egyik addigi alpolgármesterre bízták, aki megkaphatta a bajai választókerület országgyűlési képviselői posztját is.

A párton belüli ellentétek nem múltak el nyomtalanul, sőt az időközi választás újra kiélezte a helyzetet. A cukrászból lett városvezető ugyanis egyik bizalmasát, Kovács Csabát jelölte a képviselő-testületbe, őt azonban nem támogatta a Fidesz 2010-ben háttérbe szorított csoportja. A fővárosi Fidesz-központ közvélemény-kutatása is a belső széthúzást igazolta, a felmérés azt mutatta, hogy a pártnak általában majdnem kétszer akkora a támogatottsága a városban, mint Zsigó emberének. Az időközinek a helyi Fidesz harcában is jelentősége van, Zsigó ugyanis polgármesterként akar tovább politizálni 2014 után, ezért ellenlábasai számára nem mindegy, hány megbízható embere lesz a testületben a következő önkormányzati választáson.

Ezért az első fordulóban szoros eredmény született. A Fidesz ugyan bejelentette, hogy nagyarányú győzelmet arattak a bajai időközi választáson, de hamar kiderült, hogy a megsemmisített szavazatok nélkül valójában vesztésre áll a kormányoldal.

2. Teszteli erejét a baloldal

A Mesterházy Attila vezette MSZP és a Bajnai Gordon által irányított Együtt 2014 augusztus végén állapodott meg a tavaszi parlamenti választásra érvényes együttműködés módjában. A két párt nem állít közös listát, sem közös miniszterelnök-jelöltet, az egyéni választókerületek 75-31 arányban osztják fel egymás között.

Az összefogást élesben a szeptember 1-i szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választáson tesztelték. Az MSZP-Együtt-DK jelöltje nagy győzelmet aratott, a szavazatok 52,03 százalékát szerezte meg. Bár a következő időközi választást, szeptember 8-án Vácon elveszítette a baloldal, abban bíztak, hogy szeptember 22-én Baján újra demonstrálni tudják, hogy összefogva képesek legyőzni a Fideszt. Ezért megpróbálták országos jelentőségűnek beállítani a voksolást. A figyelem felkeltését célozta, hogy Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is városban kampányolt.

3. Készülnek 2014-re

Ahogy közelednek a jövő évi évi parlamenti választások, mindkét politikai oldal egyre inkább selejtezőként, erőpróbaként tekint a helyi, időközi megmérettetésekre. „A jövő évi országgyűlési választások felé haladva egyre inkább felértékelődnek a helyi időközi választások, mert közelít az az időpont, 2014, amikor a magyarok ismét kezükbe vehetik a sorsukat” – fogalmazott például Bajnai keddi sajtójakoztatóján.

Baján szokatlanul kemény kampány folyt. Egy jobboldali blog szexista lejárató hadjáratot indított az ellenzék jelöltje, Teket Melinda ellen, az ellenzék viszont Kovács Csaba Fidesz-jelöltjet azzal vádolta meg, hogy áltraffipaxozott. Több kormánypárti politikus mindebből az Indexnek olyan következeteseket vont le, hogy a tavaszi parlamenti kampány jóval mocskosabb lesz, mint amit eddig Magyarországon megszoktunk. Egyikük például arra számít, hogy hozzánk is begyűrűznek az Egyesült Államokban megszokott kampánytechnikák, amikor a jelölteket személyükben is támadják.

A vasárnapi ismétlés előtt még nagyobb erőket vezényeltek az alig 450 főt számláló, tanyavilághoz kapcsolódó választókörbe, ahol állítólag internetes előfizetés például csak egy-két helyen található. Zsigóék egy héten át hangosbeszélős furgonokkal járták a környéket, és folyamatosan hazugságkampánnyal vádolták Teket Melindát, az ellenzék közös jelöltjét. Egy önkormányzati időközi választás részleges megismétléséhez képest az is eltúlzott erőbedobásnak tűnik, hogy ideiglenes plakáthelyeket létesítsenek az egyébként szilárd útburkolattal sem rendelkező utcákban, és kampányzáró bulit szervezzenek a roma önkormányzat épületében. Most mégis bevetettek ilyen eszközöket is.

4. Meg kell ismételni

A bíróság megalapozottnak találta azt az ellenzéki kifogást, hogy szeptember 22-i választáson Baján szervezetten, autóval szállították az embereket szavazni, ez pedig kampánycsendsértésnek minősül. A bíróság ezért úgy döntött, hogy az egyik szavazókörbe meg kell ismételni a szavazást. Az ellenzék feltűnőnek tartotta, hogy míg az öt szavazókör közül háromban az ellenzék nyert, a negyedikben szoros eredmény született, az ötödikben a választást eldöntő, jelentős fölényt szerzett a Fidesz.

A bírósági döntés után mindkét tábor számára presztízskérdés lett a győzelem. Az ellenzéki még inkább a választás országos tétjét hangsúlyozta, többek közt azt, hogy a Fidesz csalt, alattomos módszereket használ. A Fidesz pedig mindent megtesz, hogy helyi ügynek állítsa be a választást, országos ismert politikusai nem is nyilatkoznak az ügyben, és a kampánytevékenységért sem vállalja a felelősséget az országos pártközpont.

5. Helyi erős emberek

Különlegessé teszi a választást az is, hogy Bajnai Gordon Baján nevelkedett, többek között a városban érettségizett. Amikor az Együtt 2014 vezetője szeptemberben a városban kampányolt, az ellenzéki párt munkatársai erre külön felhívták az újságírók figyelmét, Bajnai pedig a piactól a helyi focicsapatig számos helyszínt végiglátogatott a városban.

A település polgármestere a fideszes Zsigó Róbert, aki a kormánypárt szóvivője is egyben. Szóvivőként Zsigó az ősszel beindult választási kampány egyik legtöbbször felbukkanó szereplője, hetente többször is tart sajtótájékoztatót, illetve a kormánypárt számára kellemetlen ügyekben is neki kell nyilatkoznia.