Nem lennénk most a bajaiak helyében

2013.10.12. 20:12
Mesterházy hazugnak és csalónak nevezte Zsigó Róbertet, Baja Polgármesterét. Zsigó szerint a baloldal aljas kampánytechnikákat használ. Bajnai Gordon arról beszélt, hogy a Fideszt csak a hatalom megtartása érdekli, és a bajai választás is csak egy erre irányuló kísérlet. Vasárnap megismételt önkormányzati választást tartanak Baján.

Vasárnap a bajai 3-as számú választókörzet 32-es szavazókörében megismételt választásokat tartanak. A Kecskeméti Törvényszék döntése szerint a szeptember 22-i, időközi önkormányzati képviselő-választáson kampánycsendsértés történt, és a választói akaratot befolyásolta, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

Az előző rész tartalmából

Szeptember 22-én 467-en szavaztak Kovács Csabára, a Fidesz jelöltjére, aki ezzel a szavazatok 47 százalékát szerezte meg. Teket Melindára, az MSZP, az Együtt-Korszakváltók Párta és a Demokratikus Koalíció jelöltjére 406-an, 41 százaléknyian szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György 8, az LMP-s Ikolity István 4 százaléknyi szavazatot kapott.

Mesterházy: A polgármester csal és hazudik

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szombaton kampánysétát tartott a bajai választókörzetben. Itt arról beszélt, hogy Zsigó Róbert, Baja polgármestere csal és hazudik.

Látva Baja polgármesterének országos szóvivői tevékenységét azt lehet mondani, ez a polgármester az, aki nemcsak csal, hanem hazudik is. [...] Itt a kampányban csaltak, az országos médiában pedig folyamatosan hazudik Baja város polgármestere. [...] Baja városa többet érdemelne. [...] Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy Teket Melinda elindult, és részt vett ebben a kampányban. Ezért fontos ez az eredmény is, hiszen ha ő megnyeri ezt a választást, akkor egy egészen új hang, egy egészen új politikai kultúra tud bekerülni a város önkormányzatába. – Mesterházy Attila

Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy Bajnai Gordonnal azt kérték, a jelöltjük ne a pártpolitikát, hanem a bajai emberek, a körzetben élő emberek érdekét tekintse a legfontosabbnak, ha bekerül az önkormányzatba. Mesterházy szerint a bajai önkormányzati választáson minden megtörtént, amire számíthatnak az országos választások során is.

Zsigó: A baloldal aljas kampányeszközöket vet be

Baja polgármestere, Zsigó Róbert szerint a megismételt bajai önkormányzati választáson a baloldal minden aljas kampánytechnikát felhasznál, hogy becsapja a választókat. Zsigó, aki a Fidesz szóvivője is, elmondta, hogy a választási kampányban a baloldal a rasszizmus, az erőszak és a hazugság eszközeit használja, amit Zsigó gátlástalan aljasságnak tart.

A polgármester elmondta, hogy szombat délelőtt a Fidesz büntetőfeljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, mivel az egyik Fidesz-aktivistát arról értesítette egy választópolgár, hogy egy férfi járt nála, aki azt állította, hogy a Fidesztől jött és arra kérte, hogy szavazzanak a Fidesz jelöltjére, amiért viszonzásul 10 mázsa fát ajánlott, illetve a Fidesz nevében azt ígérte, hogy felújítják a házát.

Zsigó szerint az autóról, amiből az álfideszesek kiszálltak, egy fotó is készült. A polgármester leszögezte, hogy a Fidesz megbízásából senki nem csinál ilyet.

Azért tettünk feljelentést, mert azt feltételezzük, hogy ezeket az embereket újra megkeresik; dokumentálni akarják, hogy a Fidesz kereste meg őket. [...] [A baloldali pártok] ezt politikai előnyszerzésre akarják felhasználni ellenünk. – Zsigó Róbert 

Gyűlöletkeltő a Frogger-remix

Zsigó elmondta, hogy szombaton két ügy miatt is a helyi választási bizottsághoz fordultak.

  • Pénteken az Együtt-PM szövetség internetes oldalára felkerült egy játék; ez a polgármester szerint gyűlöletkeltésre alkalmas, és megfélemlítheti a bajaiakat.
  • Annak ellenére, hogy ezen a héten a helyi és a területi választási bizottság is eltiltotta, a baloldalt attól, hogy szórólapjain - a Kecskeméti Törvényszék ítéletére hivatkozva – a Fideszt kampánycsendsértéssel vádolja, szombaton minden bajai postaládába eljuttattak egy kiadványt, amelyben azt állítják, hogy a Fidesz csalt, illetve a Fidesz sértette meg a kampánycsendet.

Bajnai: Egy fideszes kísérlet újabb állomása

A Fidesz kísérletsorozatának újabb állomása az, ami Baján történik. A kísérlet arról szól, hogy meg lehet-e tartani a hatalmat csalással. [...] Baja nem azzal vonul be a magyarországi demokratikus választások történetébe, hogy itt csalt először a Fidesz, hanem azzal, hogy itt kapott először papírt róla. – Bajnai Gordon

Az Együtt-PM vezetője, Bajnai Gordon a szombati sajtótájékoztatón elmondta, hogy a héten Londonból Orbán Viktor azt üzente, a magyarokat kísérleti nyúlnak, Magyarországot kísérleti laboratóriumnak tekinti. A Fidesz valódi kísérlete arról szól, hogy meddig tűrik el a magyarok, hogy a hatalom megfossza őket a tulajdonuktól, ahogy az a felcsúti stadion és kisvasútépítés esetében is történt.

Baján a Fidesz bírósági végzést, a héten pedig a területi választási bizottságtól kapott papírt arról, hogy szándékosan megtévesztette a választókat, amikor azt állította, hogy az ellenzéki jelölt, Teket Melinda gyűlöletkeltő. – Bajnai Gordon

Az Együtt-PM vezetője szerint mostantól mindenhol számítani kell arra, hogy megfigyelik és megpróbálják megfélemlíteni azokat, akik demokratikus úton akarnak fellépni a Fidesz hatalmával szemben. Bajáról az egész országnak üzent a Fidesz arról, hogyan képzeli a következő választásokat, hogy minden áron meg akarja tartani a hatalmát.

Teket Melindát kamerával figyelték

Teket Melinda, az ellenzék közös jelöltje azt mondta, hogy hagyományos kampányra készült, de a Fidesz saját jelöltjével nem foglalkozott, csak a lejárató kampányra helyezték a hangsúlyt. Amikor felkereste a választókat, autóval, kamerával követték minden lépését, ami annyira zavaróvá vált, hogy zaklatás miatt feljelentést tett.

Mi csak magunknak kamerázunk