Orbán: Brüsszelben a kommunisták leszármazottai ülnek

2013.10.12. 14:21 Módosítva: 2013.10.12. 16:12
Orbán Viktor a Telegraphnak adott interjút. Azt mondja, Cameron és ő egyetértenek abban, hogy meg kell állítani a nemzeti függetlenséget felfaló Brüsszelt, Magyarországon addig nem lesz euró, amíg el nem érjük az eurózóna GDP-jének 90 százalékát, és a '68-as generáción keresztül rokonsági kapcsolat van a brüsszeli bürokrácia, a média és kommunisták között. Európában a gyerekeknek kell eldönteniük, hogy milyen neműek.

Orbán Viktorral készített interjút a Telegraph, amit cikk formájában közölnek, néhány tőle vett egyenes idézettel. Az egész rövid bevezetéssel indul, amiben szó van Orbán oxfordi félévéről és a rendszerváltás körül betöltött szerepéről. Még előbb Orbán azt mondja, nagyon tetszik neki Margaret Thatchertől az az idézet, hogy „Nem is létezik olyan, hogy társadalom”. Ez azért volt találó, mert Európában abban az időben mindenki egy mesterséges, szociológiával átitatott nyelven beszélt.

Ezután az újságíró (Charles Moore) azt kérdezi tőle, hogy szerinte is lehet-e, hogy az egykori rendszerváltóból mára a magyar politika Putyinja lett. Orbán szerint ez a kockázat fennáll, de kisebb, ha Magyarország gazdaságilag sikeres. Ezután az Európai Unióról és a nemzetközi baloldalról kezdenek beszélgetni.

Anglia és Magyarország az EU ellen

Orbán azt mondja, hogy a magyarok kétszáz évig abban látták a nyugathoz való felzárkózás zálogát, hogy egyre szorosabbra fonják az uniót Európával. Ebben ő a válság után már nem igazán hisz, szerinte függetlenként sikeresebbek lennének a tagállamok.

A cikkben David Cameron szövetségeseként tűnik fel, aki egyetért a konzervatív brit miniszterelnökkel abban, hogy meg kell változtatni az európai szabályokat. Azt mondja, Magyarország támogatja az angoloknak azt a törekvését, hogy „megállítsák a nemzeti függetlenséget felfaló Brüsszelt.”

Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy a britekhez hasonlóan kimaradjon az eurózónából, de addig nem szabad csatlakozni, amíg a GDP-nk el nem éri az ő GDP-jük 90 százalékát. (Most 60 százaléknál állunk, és nem közeledünk.)

Európa = baloldal = kommunisták

Szerinte a kommunistákat sosem győzték le a kontinensen. A kommunizmus annyira hosszú ideig itt volt, hogy a ravasz vezetők átmenthették a hatalmukat. Azt mondja, rokonsági kapcsolat van az európai '68-as generáció és a kommunisták között, és ez mára kiterjedt a brüsszeli bürokráciára és a médiára.

A kommunizmus örökösei házasságot kötöttek a szélsőliberálisokkal. Ez Európában egy létező családfa.

Szerinte ugyanez az örökség jelenik meg az emberi jogokról szóló Európai doktrínákban, és akkor is, amikor az Európai Bizottság megpróbálja rákényszeríteni a tagállamokra a saját kultúráját.

Lányok és fiúk

A Rendszerváltás után Magyarországon mindentől (kommunizmus, állami elnyomás, állami túlszabályozás) próbáltunk megszabadulni. Elérkezett az ideje leállni a nagy tisztogatással. „Szörnyen szomorú lenne, ha a vallástól, a nemzeti identitástól, a családtól vagy akár a nemi identitásunktól is megszabadulnánk. Ez nem szabadság.”

A kontinensen néhol már úgy gondolják, nem szabad a fiúkat fiúkként vagy lányokként felnevelni, hanem hagyni kell, hogy erről maguk döntsenek később. Néhány helyen külön öltöző van azoknak, akik még nem választottak nemet!

– a Telegraph riportere azt mondja, hogy Orbán itt már felkiált.

Szélsőségek vannak bal- és jobboldalon is

Az idegengyűlölet helytelen, de a hazaszeretet jó dolog. Viszont Közép-Európában az élet része, hogy nemzetiségi konfliktusaink vannak. Ezzel csak úgy lehet együtt élni, ha „nem hazudunk”. Orbán szerint bal- és jobboldalon is van Magyarországon 15 százaléknyi szélsőséges: ez több, mint amennyit nyugodtan lehetne szemlélni, de messze nem az emberek többsége.

A Telegraph félreérthetővé tette Orbán szavait, a magyar média egyenesen meghamisítja

A miniszterelnöki sajtóiroda vezetője azt a részt fájlalja, amiben a riporter a Putyin-párhuzamról kérdezi Orbán Viktort. Szerintük nem mondta, hogy Putyin, csak azt, hogy „nemzeti erős ember”.

A tiltakozás annyiban furcsa, a Telegraph interjújában nem is tűnik úgy, mintha Orbán mondta volna ki Putyin nevét, azt pedig a miniszterelnökség sem tagadja, hogy a kérdésben elhangzott. Szerintük fontos, hogy Orbán Viktor a putyinos kérdésre azt a választ adta, hogy "ha gazdasági értelemben a jövőben sikeres tud lenni Magyarország, sokkal korlátozottabb a veszélye és kisebb a kockázata annak, hogy valaki a nyitott világ felé fordulás helyett nemzeti erős emberként nem tisztelné a szabadságot".