Elmeorvosi vizsgálat a szénalopás miatt

2013.10.14. 18:07
Bűnösnek talált és egy évre próbára bocsátott a Szegedi Járásbíróság egy 78 éves juhászt, aki lekaszáltatott egy legelőt, amely az ítélet szerint nem az övé. 13 éve harcol azért a területért, korábban ő bérelte. A bíróság elmeorvosi vizsgálatot kért. Eredményét a vádlott átadta a Délmagyar.hu-nak.

Az internetes lap számolt be arról, hogy bűnösnek mondta ki a Szegedi Járásbíróság szerdán a dóci J. Á.-t, aki ellen lopás és zártörés vétsége miatt indult eljárás. A bíróság megállapította, hogy egy 75 hektáros dóci külterületi legelőn 2011 májusában a vádlott lekaszáltatta a füvet, a szénát báláztatta, „és az így keletkezett 165 darab körbálát jogtalanul eltulajdonította". A széna egy részét megették a juhok. A kárérték 113 ezer 850 forint volt.

A lap szerint Juhász Árpád 13 éve próbálja bebizonyítani, hogy annak az állami tulajdonú legelőnek, amelyről szó van, s amelyen hajléka és juhhodálya áll, és ahol ma is legeltet, ő a jogos bérlője. A legelő füvét tehát azért kaszáltatta le, mert a sajátjának tartja, az ítélet ellen pedig azért is fellebbezett, mert a bíróság megint azt mondta ki, a területen nincs keresnivalója.

Az eljárásban elrendelték Juhász Árpád elmeorvos-szakértői vizsgálatát. Az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézete megállapította, hogy a 78 esztendős üzemmérnök „értelmi színvonala jó, iskolai végzettségével arányos. (...) Gondolkodása alakilag ép, de az évek óta zajló perekkel kapcsolatban kifejezett beszűkülés tűnik ki, megingathatatlanul érvel saját igaza mellett. Paranoid gondolati elemek érzékelhetők. A többéves vita – pereskedés, beadványok írása mint főelfoglaltság és fő érdeklődési területe – bizonyos fokig torzítja realitásérzékét. Nem arról van szó, hogy valótlan, kitalált érveket mondana, hanem arról, hogy minden mozzanatot saját érvrendszere szerint véleményez."

Ezt a leletet Juhász Árpád adta át lapnak – ahogy egy sor dokumentum mellett a Kistermelők Lapja májusi számának másolt oldalát is. Az itt aláhúzott cikk szerint az agrárminisztérium felülvizsgálja a korábbi földbérleti szerződéseket, és amelyik jogsértő, azt felbontják. Abban bízik, hogy az FVM előbb-utóbb az ő területüket is megvizsgálja.