Látens melegből lett homofób gyilkos

2013.10.14. 18:12 Módosítva: 2013.10.14. 18:19
Rejtőzködni próbált a pszichológus szakértő előtt, mégis elárulta magát a vizsgálaton az az egerlövői férfi, aki arra készült, hogy levadássza a gyűlölt “buzikat”, és egy gyógyszerészt brutálisan meggyilkolt Debrecenben. A bíróság hétfőn a bizonyítási eljárást befejezte, nyitott kérdés nem maradt: a vádlott elismerte a gyilkosságot, a nyomozókat közönyösen vezette végig a véres a debreceni lakáson. Ítélet jön pénteken.

Önismerete sekélyes, nagy valószínűséggel feszültséggel küzd szexuális identitásában, intellektuális színvonala alacsony, valahol a normális alsó határán van - ezt a jellemzést volt kénytelen végighallgatni saját magáról a Debreceni Törvényszéken Sz. Norbert, a huszonéves egerlövői férfi, akit homofób indítékból elkövetett gyilkosság miatt állítottak bíróság elé még a tavasszal. Sz. a rendőröknek elismert mindent, részletesen elmondta azt is, miért csalta csapdába és ölte meg a számára egyébként teljesen ismeretlen áldozatát, egy középkorú gyógyszerészt. A magyarázat lényege az volt: gyűlöli a "buzikat", és azt tervezte, hogy egyesével "kinyírja" őket.

A bíróságon már nem tett vallomást, hallgatott, amikor az apja jött tanúskodni, és hallgatott akkor is, amikor az áldozat szerettei beszéltek. Érzelmeket sem mutatott a büntetőper alatt, legfeljebb azt lehetett reakciónak látni nála, hogy mennyire mélyen görnyed maga elé a bírósági tárgyalóterem fapadján. Hétfőn, amikor az elme-és pszichológus szakértői csapat ismertette a róla alkotott szakvéleményt, néha annyira meghajlott a háta, hogy hátulról nézve el is tűnt a padtámla mögött.

Így készült a gyilkosságra

A bűnügy első, hétfői tárgyalásán világossá vált, hogy a vádiratot lényegében az ő vallomásai alapján írták. Ő maga mondta el a rendőröknek, hogyan jelentkezett az áldozat által feladott teletextes partnerkereső hirdetésre, hogyan készült bicskával és váltóruhával a gyilkosságra, hogyan ment fel a gyógyszerész debreceni lakására, és hogyan esett neki a férfinak a bicskával, amikor már mindketten fecskére vetkőzve álltak, és az áldozata a vállára tette a kezét. Egy gumikés segítségével még azt is megmutatta, hogyan szúrt vagy hússzor. "Dögölj meg, buzi köcsög" - a vallomása szerint ezt mondta az áldozatának, miközben lecsapott a bicskával. A legtöbb szúrás a nyakat és a mellkast érte, de a haldokló bal szemébe is belevágta a bicskát, mert zavarta, hogy nézi.

Sz. Norbert a szakértők szerint nem elmebeteg, csak személyiségzavara van, de attól még fel tudta mérni, mit tesz. Manipulatív törekvéseket figyeltek meg nála, szerette volna magát környezeténél többnek láttatni, az ítéletvégrehajtó, tisztogató szerepében próbált tetszelegni. A pszichológus megjegyezte: sajátos volt az is, ahogy a rendőrökről beszélt, azt hajtogatta, hogy a rendőrök hülyék, és nem az ő érdemük, hogy elkapták őt, csak mázlijuk volt.

Az ügyész kérdésére a szakértők azt mondták: azt, hogy ilyenné vált, befolyásolhatta a gyerekkora. Állami gondozásban nevelkedett, az anyjával nincs kapcsolata. A tárgyaláson az ügyész és a bíró is firtatta, mit jelent pontosan az, amit a szakvélemény úgy fogalmazott meg, hogy Sz. Norbert nagy valószínűséggel feszültséggel küzd szexuális identitásában.

A pszichológus azzal kezdte, hogy egészen pontosan nem tudja megmondani, mert a tesztvizsgálaton a vádlott nem volt együttműködő, sőt, olyan mértékű rejtőzködés, hárítás volt a viselkedésében, amilyet a szakember még nem is tapasztalt. Ugyanakkor bizonyos gesztusaiból és a bűncselekmény jellegéből tudott következtetéseket levonni. Lényegében szerinte két oka lehet lélektani szempontból, ha valakiben ilyen mértékű elutasítás van a homoszexualitással szemben. Az egyik az, ha valaki szexuális erőszak áldozatává válik: erre Sz. esetében nincs adat, sőt, kifejezetten tagadta, hogy bármilyen ilyen jellegű negatív élmény érte volna valaha.

A másik lehetséges magyarázat a pszichológus szerint az, hogy benne magában vannak olyan késztetések, amikkel nem tud azonosulni, amiket nem tud felvállalni, és ez fordul át gyűlöletbe. Erre a jelenségre, elhárító mechanizmusra szakszó is van: reakcióképzésnek nevezik. "Látens homoszexuális tehát?" - fogta össze egy kérdésben a hallottakat a bíró.

Soká bámulta a tintapacát

A pszichológusnő még elmesélte, mi volt különösen gyanús Sz. viselkedésében. A tintapacás tesztként ismert Rorschach-tesztnél makacsul hallgatott, megtagadta, hogy bármelyik tábláról bármit is mondjon. A szexuális táblát viszont jóval tovább nézte, mint a többit. "Itt valami megérintette, itt valami történt. Ami nem lehet véletlen" - mondta a szakértő.

Sz-nek lett volna lehetősége a tárgyalóteremben tiltakozni mindaz ellen, amit mondtak róla. A bíró felállította, megkérdezte, szeretne-e megjegyzést tenni, kérdezni. Nemet mondott.

A tárgyalás azzal folytatódott, hogy levetítették a gyilkosság után pár nappal lefolytatott helyszíni bizonyításról készült videófelvételt. Sz-t tavaly augusztus 30-án visszavitték a rendőrök abba a debreceni lakásba, ahol öt nappal korábban halálra késelte áldozatát. Amikor ott jártak, a konyha és a fürdőszoba padlóján, a vécében még ott volt a rengeteg vér. Egy életnagyságú bábun mutatta meg a vádlott a rendőröknek, hol és hogyan álltak áldozatával, amikor szúrásra emelte a kést, és hogyan hagyta ott a földön fekvő testet. Sz. ekkor még válaszolgatott a rendőrök összes kérdésére. Megbánás nem látszott rajta, és az sem, hogy felzaklatná a helyszín látványa.

Ő terelte szexre a szót

Miután megölte a gyógyszerészt, Sz. elkezdett újabb áldozatok után nézni ugyanazon a társkeresőn, ahol a gyógyszerész hirdetését is megtalálta. Több emberrel is sms-ezni kezdett, de újabb találkozót már nem tudott megszervezni, a rendőrök elfogták. A bíró még felolvasta két olyan ember tanúvallomását, akiket megkörnyékezett, de szerencséjükre néhány sms után megszakították az üzenetváltást.

Az iratismertetéskor elhangzott a bíróságon az a nagyjából húsz sms is, amelyet a meggyilkolt gyógyszerésszel váltott Sz. Norbert. A két fél közül ő volt az, aki vulgáris szavakat használt, és aki szexuális témákra terelte a szót. Az sms-váltás azzal ért véget, hogy a két ember megtalálta egymást a megbeszélt találkozóhelyen. A rendőröket az áldozat telefonja vezette később a gyilkos nyomára.

A bizonyítási eljárás hétfőn befejeződött. Szerdán jön a védő-és a vádbeszéd, a Debreceni Törvényszék pénteken kihirdeti az elsőfokú ítéletet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport