Előzetesben az uniós földtámogatások lenyúlói

2013.10.14. 10:13

Gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egy vezető beosztású dolgozóját és három társát múlt pénteken, mivel a gyanú szerint jogosulatlanul akartak igénybe venni a Vidékfejlesztési Minisztérium alá tartozó MVH által kezelt uniós földalapú támogatásokat – közölte szerkesztőségünkkel a Fővárosi Főügyészség.

A gyanúsítottak ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérlete miatt indult nyomozás. Több százmillió forint támogatást vettek volna fel jogosulatlanul külön erre a célra létrejött gazdasági társaságokon keresztül, de a büntetőeljárás miatt a kifizetésekre végül nem került sor. Az ügyészség közleménye szerint a gyanúsítottak „valótlan tartalmú területalapú támogatási kérelmeket nyújtottak be”.

A Fővárosi Főügyészség indítványozta mind a négy gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, amelyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyére tekintettel elfogadott. A négy gyanúsított vasárnap került előzetes letartóztatásba.

Február óta tudták

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára múlt szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a tárca információi alapján a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el azoknak az ügyében, akik bűncselekménnyel akartak megszerezni uniós területalapú támogatásokat.

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára
Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: Kovács Attila

Az ügy részleteiről Budai Gyula annyit mondott: ezek a bűnözői körök az idén hoztak létre olyan gazdasági társaságokat, amelyek május 15-e után kérelmeket nyújtottak be területalapú támogatásokra. A cégek olyan területekre adtak be támogatási igényt, amelyeket nem béreltek, nem használtak, tehát amelyekre nem volt jogosultságuk. A tárca információi szerint 24 cégről, és 400 millió forintos támogatási igényről van szó. Budai Gyula szerint „blődség” a Gőgös Zoltán szocialista politikus által említett egymilliárd forint.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a tárca már februártól az információk birtokában volt, a hatóságokkal együttműködve az érintett cégeket figyelemmel kísérték, a támogatási kérelmek benyújtása után pedig intézkedtek, hogy az igényléseket ne fizessék ki. Sem az Európai Uniót, sem a magyar államot nem érte kár – szögezte le Budai Gyula.