A pártközpont hűtötte le a XV. kerületi Fidesz belviszályát

2013.10.15. 15:28
A Fidesz országos etikai bizottságával akarta kizárattatni a pártból László Tamás, a XV. kerület fideszes polgármestere a helyi Fidesz-frakció öt tagját. László Tamásnak a két alpolgármesterből és három képviselőből álló csoporttal már hónapok óta megromlott a viszonya, és még időközi választást sem tartott volna elképzelhetetlennek, hogy megszabaduljon tőlük. A pártközpontban azonban nem támogatták a tisztogatási javaslatot.

„A szocialistákon túltéve szidalmazták és járatták le a pártot” – ezt állította saját, fideszes frakciótársairól a XV. kerület polgármestere.

László Tamás, aki egyben a kerület fideszes választókerületi elnöke is, több olyan jelentést küldött a Fidesz felső vezetésének, amelyben a párt érdekeinek elárulásával vádolta meg a Vizér Klára és Novák Ágnes alpolgármesterek nevével fémjelzett ötfős képviselői csoportot.

A polgármester szeptemberi keltezésű belső jelentése szerint Vizérék csoportja többek között megfúrta a helyi médiacég új üzleti tervének elfogadását, és ezzel az ellenzék malmára hajtotta a vizet. Mindezt azért, hogy a választások előtt a lehető legnagyobb rombolást vigyék véghez, és súlyos, megbocsáthatatlan károkat okozzanak a XV. kerületi Fidesznek.

László Tamás nem elégedett meg azzal, hogy negatív jelentéseket írjon a vele hónapok óta rossz viszonyban álló csoportról, helyettesei kizárását is kezdeményezte a Fidesz országos etikai bizottságánál, és azt sem tartotta volna elképzelhetetlennek, hogy még az idén időközi választást írjanak ki a lemondatott képviselők helyére.

Az Index információi szerint a polgármester hosszú vádlistája ellenére az etikai testület a múlt héten megtartott ülésén nem adott helyt a kizárási javaslatnak, így továbbra is marad a 9-5 arányú megosztottság a Fidesz kerületi képviselőcsoportjában.

Tavasszal beszámoltunk már arról, hogy kisebb médiaháború kerekedett a kerületben, amikor László Tamás Liebmann Katalint, az egykori kisgazda politikust és tévés bemondót akarta a XV Media Kft. élére választatni. Javaslatát azonban nem támogatta pártbeli ellenzéke, ezért Liebmann kinevezését többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült átverni a testületen. A médiacég körüli hercehurca miatt végképp elmérgesedett a polgármester és két helyettese között a viszony.

A hosszú belharcban mostanra már rendőrségi feljelentés is született. László Tamás ellenzéke azért fordult a hatóságokhoz, mert legfőbb bizalmasa, Bitvai Nándor, a Közbizalom Egyesület elnöke éppen az ötök aláírásának felhasználásával adott ki szerződéseket, és használt fel pénzeket az egyesületben. Az ügyben a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályán magánokirat-hamisítás vétsége miatt folyik eljárás.