Elítélték a munkagéppel gázoló férfit

2013.10.15. 14:12

Jogerősen nyolc hónap fogházra ítélt a Debreceni Törvényszék kedden egy férfit, aki munkagéppel halálra gázolt egy motorost 2010-ben a városban.

A fogházbüntetés mellett 3 év 2 hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől, és kötelezték az 533 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére. A törvényszék ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság márciusi ítéletét.

A járásbíróság akkor súlyosító körülményt nem talált, enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen és kifogástalan közúti előéletét, őszinte megbánó magatartását, és azt, hogy kiskorú gyermekről gondoskodik. Bár a kiszabható büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehetett volna, a bíróság úgy ítélte meg, hogy az enyhítő körülményekre való tekintettel a törvényi minimumnál kisebb büntetést szab ki. A cselekmény súlya azonban azt nem tette lehetővé, hogy a szabadságvesztés felfüggesztett legyen.

A baleset 2010 júliusában történt Debrecenben, a Monostorpályi úton. A vádlott munkagépével balra akart kanyarodni a munkaterületre. Közben azonban nem adta meg az elsőbbséget a szemből érkező segédmotorosnak. A húszéves fiú olyan erővel ütközött a munkagépnek, hogy azonnal meghalt.