Felmentették a Hunvald–Weinek-ügy vádlottjait

2013.10.15. 10:36

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletével minden vádlottat felmentett a Hunvald–Weinek-ügyben.

Több tízmillió forintos, megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelésért emeltek vádat Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester és hat társuk ellen.

Az ügyész részben letöltendő, részben felfüggesztett szabadságvesztést, Hunvald György, Gál György és egyik vádlott-társuk védői pedig felmentést kértek.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, és állították, szabályosan jártak el, csak elődeik gyakorlatát folytatták. A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester úgy alkalmazta a másik kerület egyes képviselőit és egy közös barátjukat, hogy meg sem vizsgálták, az önkormányzat maga el tudja-e látni a tanácsadói munkát.

A korábbi zuglói és az erzsébetvárosi polgármesterek bizalmi embereit keresztbefoglalkoztatták a kerületek.

Az önkormányzati vezetők főként a másik kerületének képviselőivel kötöttek tanácsadói szerződéseket, amelyekről az ügyészség azt állította, hogy nem volt mögöttük értékelhető teljesítmény. Az ügyészség szerint az is gyanús volt, hogy 2007 áprilisától szimmetrikusan, párosával kötötték a szerződéseket.