16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Újraindul a cigányozó polgármester pere

2013.10.15. 15:37

A Kúria mai döntése alapján újraindul Répás József kiskunlacházai polgármester és az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) közt folyó közigazgatási per - közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A felülvizsgálati eljárásban született végzés értelmében meg kell ismételni a pert, mert a korábban eljáró bíróság nem tett eleget az indoklási kötelezettségének.

A vita tárgya az, hogy zaklatásnak minősül-e a polgármester beszéde, amiben a város roma lakosait tette felelőssé egy 15 éves lány brutális meggyilkolásáért. 2008. november 28-án arról szónokolt, hogy „Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! [...] Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen.” Később ilyen tartalmú írásai jelentek meg az önkormányzat lapjában. Azóta kiderült, a gyilkosságot nem romák követték el.

Az EBH 2010-ben kimondta, Répás megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, és zaklatásnak minősítette a polgármester cigányellenes megnyilvánulásait. A politikus ezt nem fogadta el, és bíróságon támadta meg a hatóság határozatát, amit a Fővárosi Törvényszék tavalyi jogerős ítélete hatályon kívül helyezett.

A Kúria azonban ma úgy döntött, hogy meg kell ismételni a bírósági eljárást.  • Hírek
  • Hírek