Fideszből kiebrudalt ügyvédet is indítanak Bajnaiék

2013.10.16. 18:56

Volt Fideszes politikusokat indít az Együtt-PM szövetség az MSZP-vel közösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye két választókerületében a 2014-es országgyűlési választáson - jelentette be Bajnai Gordon, a szervezet vezetője Nyíregyházán a sajtó előtt.

Az egykori miniszterelnök elmondta: a nyírségi 6-os számú, Nyírbátor központtal létrehozott új választókerületben Helmeczy László ügyvéd, a Fidesz egykori országgyűlési képviselője lesz a közös jelölt. Helmeczy még az első Orbán-kormány idején, 2000-ben lépett ki a Fideszből, miután összekülönbözött a párt nyírségi vezetőivel. A konfliktust az okozta, hogy a párt országos vezetőinek akarata ellenére Helmeczy jelöltette magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöki posztjára.

Helmeczy arról is ismert, hogy néhány éve a Hír TV „drogügyébe" keveredett. A meglehetősen zavaros történetben a televízió riporterei azt állították, hogy az ügyvéd közreműködött abban, hogy a Célpont című műsor két újságírójával szemben kábítószeres ügyet kreáljanak. Ő képviseli a romagyilkosságok áldozatainak hozzátartozóit is.

A 4-es számú, Vásárosnamény központtal kialakított körzetben pedig Sértő-Radics István háziorvost, Uszka polgármesterét indítják Bajnaiék a jövő évi választáson. Sértő-Radics korábban az SZDSZ, majd  Ungár Klára nevével fémjelzett SZEMA nevű liberális párt alelnöke volt. 1994 óta polgármester, anno még a Fideszben kezdett el politizálni.

A két jelölt a sajtótájékoztatón elmondta: a halmozottan hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megye felzárkóztatásáért szeretnének politizálni a 2014-ben megalakuló új Országgyűlésben, ha megválasztják őket.

Bajnai Gordon szerint az Együtt-PM szövetség és az MSZP - reményeik szerint - erős, kormányváltó, illetve majdani kormánykoalíciós szövetséget hozott létre, hogy leválthassa a Fidesz-KDNP-s Orbán-kabinetet. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint az együttműködéssel "ki tudják kerülni a Fidesz-KDNP által létrehozott választási jogi csapdákat is", amit viszont nem részletezett.

Az ország mind a 106 egyéni választókerületben indítanak közös jelölteket 2014-ben. Szabolcs hat körzete közül kettőben az Együtt-PM szövetség, míg négyben az MSZP jelölt közös indulókat a 2014-es országgyűlési választásokra.

A sajtótájékoztatón részt vett Veres János, az MSZP Szabolcs megyei elnöke, egykori pénzügyminiszter, aki közölte, hogy a szocialisták által jelölt négy közös nyírségi indulót később nevezik meg.