Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Telkin nem kampányolhatnak a pártok

2013.10.16. 13:53 Módosítva: 2013.10.16. 16:08

„Telki lakóinak nyugalma érdekében a község képviselő-testülete a jövő évi választások közeledtével is minden eszközt megragadva igyekszik korlátozni a "zavaró politikai tevékenységek" megjelenését a településen” – írja honlapján az önkormányzat.

A Budapesttől 21 kilométerre fekvő, 3600 fős település képviselő-testülete azt írja, hiába kért már másodszor is közterület-használati engedélyt az egyik országos párt, amit elutasítottak. Nekik csak az a fontos, hogyan tudnák távoltartani az országos politikát a település lakóitól:

a mostani kormánypárti majd ellenzéki mozgolódás arra késztette a helyi vezetőket, hogy elgondolkodjanak, hogyan őrizhetnénk meg Telki „pártoktól mentes” közegét.

A képviselő-testület emellett azt is megígéri a lakóknak, hogy „a Telki Portál és a Telki Napló nem ad teret egyetlen országos párt hirdetésének sem, független weboldalként és hírújságként megmaradva a voksolások ideje alatt is”.

Update: Telki polgármestere, Deltai Károly cikkünkre reagálva kijelentette, hogy cikkünk címével és egyik állításával szemben a valóság az, hogy Telkiben is kampányolhatnak a pártok, sőt, két ízben ezt meg is tették már, hiszen a pártok eltiltása a közterületi kampányolástól nem lehetséges és nem is történt meg. Mint kifejtette, arról van szó, hogy

a pártok ezer és egy módon tudják hallatni hangjukat, el tudják juttatni üzeneteiket mindenkihez a rendelkezésükre álló csatornákon. Nem szükséges ehhez Telki közterületeit használniuk. Abban a testület – és azt gondolom, hogy a lakosság zöme is – egyetért, hogy Telki egyik pozitív értéke a sok közül, az, hogy arra törekszik, hogy a helyi kérdésekben a helyi szempontok érvényesüljenek és ne távoli pártérdekek. Hasonlóképp egyetértés látszik abban, hogy közterületeinket ne hagyjuk telerondítani politikai plakátokkal, melyek tartalma, üzenete az égvilágon semmi újat és említésre méltót nem tartalmazhat azon kívül, ami amúgy is ránk ömlik a médiából. Az, hogy Telki ragaszkodik a politikai hisztériától mentes, békés viszonyokhoz, szerintem fontos érték. Telkiben most még képesek együtt élni, egymással párbeszédet folytatni és közös ügyekben együtt cselekedni olyanok, akik amúgy más és más politikai szekértáborokat tartanak szimpatikusnak. Közösen kell erőfeszítéseket tennünk azért, hogy ez a párbeszédképesség, a település egészséges működésének alapfeltétele megmaradjon még akkor is, ha ez a pártoknak nem érdeke.