A kormány levette a cipőjét

2013.10.17. 18:45

A kormányfő több miniszterrel együtt hivatalos látogatáson van Indiában. Manmohan Szingh indiai miniszterelnökkel közös, csütörtöki újdelhi megbeszélésen a magyar-indiai gazdasági együttműködés mellett India ENSZ BT-tagságának magyar támogatása is téma volt.

Orbán szerint Közép-Európa túl van a válságon, megújult, és a befektetőknek jó lehetőséget kínáló régió. A visegrádi országok soros elnökeként közép-európai látogatásra hívta meg az indiai kormányfőt.

Manmohan Szingh Magyarországot dinamikus gazdaságú, magas szintű demokráciának nevezte, ahol az indiai befektetőknek jó lehetőségeik vannak. A megbeszélésen egyetértettek a gazdasági kapcsolatok fejlesztésében, például az információtechnológia, az egészségipar, a turizmus és az energetika terén.

A két kormány képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak: a közös kutatás-fejlesztési alap költségvetésének a megduplázásától, a légügyi egyezmény módosításán át a gyógyászati, radiológiai és mikrobiológiai együttműködésig.

Orbán Viktor tárgyalt Sonia Gandhival, az Indiai Nemzeti Kongresszus párt, illetve a kormányzó baloldali pártokat tömörítő Egyesült Haladó Szövetség elnökével, és Mohammad Hamid Anszari alelnökkel, felsőházi elnökkel is. A magyar kormányfő csütörtök éjjel Újdelhiből Mumbaiba, India pénzügyi központjába utazik tovább.