Nem a mosógép hibája miatt halt meg a két kínai gyerek

2013.10.17. 08:42

Minden kétséget kizáróan baleset történt, amikor két kisgyerek egy felültöltős mosógépbe zárta magát játék közben, s meghalt - jelentették a kínai lapok csütörtökön a szakértői vélemények és a boncolási jegyzőkönyv alapján. Aszeptemberben történt eset nagy port vert fel Kínában, s a tragédia magyarázatát, a testvérek halálának a szülők által ismertetett körülményeit az online közösség jobbára hitetlenkedve fogadta.

A két- és hároméves lány otthon bújt bele a mosógépbe, miközben az anyjuk főzött, az apjuk pedig zenét hallgatott. A házaspár egyéves kisfia szintén a lakásban volt. A Csianghszi tartományi településen a szülők már hiába vitték orvoshoz lélekszakadva a megtalált gyerekeket, nem tudtak segíteni rajtuk.

Az ügy annak hatására kapott nagy nyilvánosságot, hogy valaki a szülőknek azt mondta: felmerülhet a mosógépgyártó felelőssége. Az érintett Haier cég, amely szakértőt küldött a helyszínre, azonban elhárította ezt.

A legfrissebb hivatalos közlés szerint a rendőrség nem talált olyan motivációt, amely a szülőket gyermekeik megölésére indította volna. Bizonyítottnak látta, hogy mindkettőjüket szerették, a tragédia rendkívül megviselte őket. A kérdéses időpontban más nem jutott be a lakásba, az idegenkezűséget kizárták.

A vizsgálat bebizonyította, hogy ha töltve van a dob és lezárják a gép fedelét, a programválasztó gomb pedig a centrifugáláson áll, akkor a dob automatikusan pörögni kezd. A szakértők szerint a gyermekek mellkassérüléseit, a szív leállását és a fulladást egyértelműen a gyors centrifugálás okozta.