A pártok tudják, mi kell az éhezőknek

2013.10.17. 13:15
Budapest-szerte ételt osztanak a politikusok csütörtökön. Vagy az október 16-i étel világnap alkalmából, vagy az október 17-i szegénység világnapja alkalmából, vagy mert a kampányidőszak általunk nem ismert fordulónapja van ma, esetleg azért, mert más pártok is osztanak. Az Index megnézte, melyik párt konyháján jár legjobban az éhező hajléktalan.

Nézze meg, hol osztanak ételt a politikusok csütörtök délután>>>

Az utcán élő, gyakran koplaló, októberben már fázó hajléktalanoknak egészen mást jelent az egészséges étkezés, mint a normál körülmények között élőknek. Számukra különösen fontos, hogy meleg, magas energiatartalmú ebédet kapjanak, de abban azért vitamin is legyen – mondta az Indexnek Henter Izabella. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára szerint ezért a politikusoknak mindenképpen olyan ételen kell gondolkodnia, amiben van fehérje, tehát hús, valamint rost, vitamin, tehát zöldségféle is, és szintén fontos az energiát adó szénhidrát, mondjuk rizs vagy kenyér, jó minőségű zsírok formájában.

Szénhidrát

Amin a közkonyhákon spórolni lehet, az például a zsír, az olaj minősége. Henter szerint azonban a disznózsír helyett kacsa- vagy libazsírral, esetleg finom olajjal célszerű főzni a szegényebbeknek. Igaz, hogy az éhezőknek sokkal több energiára van szükségük, de a túl zsíros fogások nekik sem tesznek jót. Különösen, ha rossz egészségügyi állapotban vannak, vagy hosszabb ideje nem ettek.

Egy jó kalács, diós patkó, de még akár az Esterházy-torta is jó energiaforrás, hiszen sok benne a kalória, amire télen sokkal inkább szükség van a hideg miatt. „De fontos, hogy akkor e mellé kerüljön valami tápláló is” – mondta Henter. A cukrozott tea is a jól bevált kalóriaforrások és melegítők közé tartozik.

Fehérje

Nagyon fontos, hogy ha ételt osztunk, hús is legyen az adagban. Ebben Henter és Buday Péter séf is egyetértett. Persze nem mindegy, hogy mit nevezünk húsnak, hiszen az olcsó kolbász messze nem egyenértékű a színtiszta pulykamellel. A tejtermékekben is sok a fehérje, úgyhogy egy túrós bukta vagy egy ivójoghurt is szuper kísérő lehet, ezekkel viszont nem segítünk azokon, akik érzékenyek a tejre.

Vitamin

Vitamint és rostot a zöldségekből és gyümölcsökből szerez a szervezet, de ezek nem csak nyers formában hasznosak. Jó a savanyú uborka, csalamádé, a húshoz adott főtt vagy párolt zöldség, a lényeg, hogy rossz fogakkal is könnyen el lehessen rágni, mondta Henter. Buday szerint télen is vannak idénynövények, a káposzta például tuti befutó, és szerinte a céklát is alulértékeljük. A bab, sárgaborsó, lencse is jól bevált, nagyon tápláló téli zöldségek, mondta a sztárszakács, aki korábban az iskolai menzákat is megpróbálta megreformálni.

Az Index ajánlata

Henter és Buday szerint tehát az utcán osztott ételnek melegnek, könnyen előállíthatónak és gyorsan oszthatónak kell lennie. A menü összeállításakor gondolni kell az ételallergiásokra, a megviselt gyomrúakra, azokra, akik sok alkoholt fogyasztanak, és azokra is, akiknek alig vannak fogaik. Mivel az is cél, hogy egy adagba mindenből jusson, amire a szervezetnek szüksége van, az egytálételek a befutók. A legjobb megoldás tehát a babgulyás kenyérrel, a rizses hús zöldséggel, a székelykáposzta gerslivel dúsítva, a raguételek rizzsel, esetleg a sólet. A szaftos pörköltek azért jók, mert a köret mellett plusz kenyérrel a szaftot is meg lehet enni, mondták a szakértők.

Az MSZP tavaly télen leggyakrabban babgulyást, kenyeret, almát osztott. Gyurcsány Ferenc sem vetette még be híres, a Facebookon sokszor felvillantott főzőtudományát, a Demokratikus Koalíció gulyáslevessel, kakaós csigával és naranccsal hasított. A Jobbik főleg vidéken osztott tavaly, Tatán például paprikás krumplit kolbásszal, de a XIII. kerületben is ott voltak, több kondérnyi levessel. Tudomásunk szerint az LMP és a Fidesz nem osztott ételt tavaly.

A pártok többsége tehát nagyjából tudja, mi a jó az éhezőknek, és így nem is mer kilépni a gulyás-kenyér-gyümölcs háromszögből. Az emlékezetes, tömegeket vonzó Blaha Lujza téri ételosztások menü terén ennél sokkal kreatívabbak voltak. Ezeket viszont nem politikusok, hanem a Krisna-hívők szervezték.