Orosz rulett az Orangewaysnél

2013.10.17. 14:26

Közel-keleti hangulatot varázsol a Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződésénél álló Orangeways-buszmegálló az úttestre: a járatok utasai a főváros egyik legforgalmasabb pontján az autóáradattól centikre pakolják ki és be csomagjaikat az autóbusz oldalánál.

A társaság szerint semmi kifogásolnivaló nincs a szemmel láthatóan életveszélyes helyzetben. „A busz igen, a Könyves Kálmán körúton áll meg, önök a járdán tudnak várakozni, ki is van téve egy orangwayses megálló tábla" – közölte az Orangeways írásos válaszában. Újabb levelezés után tudatták: nincs tudomásuk arról, hogy ezen a közeljövőben változtatni kívánnának.

A legolcsóbb jegyért nem jár megálló

Kézenfekvőnek tűnne, hogy a megálló szemben, a Népligetnél lévő buszpályaudvaron legyen. Az Orangeways szerint azonban onnan csak Volán-járatok indulhatnak. (Hogy a társaság jelentkezett-e a Volánbusz Zrt.-nél a pályaudvarra való beállás igényével, az a válaszból nem derült ki.)

A Volánbusz Zrt.-nél csak annyit közöltek, hogy az Orangewaysszel semmilyen szerződésben nem áll a cég. A zrt. kommunikációs osztályán minden további kérdéstől elzárkóztak. Így arra sem válaszoltak, hogy jelentkezett-e az Orangeways náluk a pályaudvar használati feltételei iránt érdeklődve, illetve arra sem, hogy jelenleg van-e olyan, nem volánbuszos társaság, amely a Népligetnél lévő pályaudvart használja. Arról sem nyilatkoztak, hogy erre bizonyos feltételek mellett elvileg volna-e lehetőség.

A BKK szerint ez nincs rendben

Cikkünk megjelenése után a BKK végül reagált korábban elküldött kérdéseinkre. A társaság közölte: az Orangeways a Fővárosi Önkormányzat hozzájárulásával alakította ki a megállóhelyet 2008-ban, a BKK megalakulása előtt. Az autóbusz megállók kezelése így csak később került a BKK hatáskörébe.

„Közlekedésszervezőként ezen megállók használatának egységes és biztonságos szabályozása a cél. A BKK és az Orangeways között jelenleg nincs megállapodás a megállóhely-használatról, a jogszerű használatot a következőkben felülvizsgáljuk. Amennyiben a jövőben a megállóhelyet használni kívánja, a vállalkozásnak engedélyért kell folyamodnia a BKK-hoz, majd pedig megállóhasználati díjat szükséges fizetnie." – tudatta a fővárosi társaság.

Az Orangeways a felelős

A BKK szerint „a balesetveszélyes csomagpakolás a busztársaság felelőssége, természetesen nem megengedhető, hogy az utasok pakolják a csomagokat a buszba a közúti forgalomban.”