149 névtelen iskolatitkár írt levelet Hoffmann Rózsának

2013.10.18. 20:02 Módosítva: 2013.10.18. 20:04

"Tisztelt Államtitkár Asszony! Tényleg ennyi az értéke ennek a munkának?" - írta egy névtelen nyílt levélben Hoffmann Rózsának 149 iskolatitkár és más adminisztratív dolgozó, akik nagyon keveset keresnek és most is kimaradtak a béremelésből.

A 149 iskolatitkár, óvodatitkár, dajka, kollégiumi titkár, adminisztrátor, laboráns, pedagógiai asszisztens, rendszergazda és ügyintéző az interneten fogott össze, hogy felemelje szavát a  béremelésből kimaradt több ezer „nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott" nevében.

A közalkalmazotti bértábla fizetési kategóriáinak „egybecsúszása” miatt, most már nincs különbség egy szakmunkás végzettségű, de sok ledolgozott évvel rendelkező, és egy felsőfokú szakképesítésű, 24 éve dolgozó közalkalmazott bére között. A levél szerint nem számít a munkakör, az anyagi felelősség, a fizetéseket a garantált bérminimumra kell kiegészíteni. Ez ma bruttó 114 000 forint, miközben ma Magyarországon a bruttó átlagkereset 228 400 forint.

Az átgondolatlan átszervezések következményeként ráadásul előfordul, hogy az egy irodán belül dolgozó munkatársak egyik részét az állam, azaz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fizeti, a többiek viszont az önkormányzat alkalmazásában maradtak. Míg a Klik megszüntetett minden eddigi fizetésen kívüli juttatást (ebédutalványokat, bérletet, SZÉP-kártyát, egyéb bérmaradványból származó jutalmakat), addig az önkormányzatok továbra is megpróbálják a náluk maradó iskolatitkárokat jutalmakkal, havonta járó étkezési utalványokkal segíteni.

Ezek az intézkedések felesleges feszültséget generáltak a nem pedagógus munkakörben dolgozó kollégák között: hasonló munkakörökben dolgoznak, hasonló fontossággal bíró feladatokat látnak el, mégis jelentős fizetésbeli különbségeket tapasztalnak.

"Egyre kevesebben tudjuk elfogadni azt a méltatlan helyzetet, amely az elvárt munka mennyisége, minősége, valamint az érte járó fizetség és megbecsülés óriásira nőtt különbsége miatt jött létre" - áll a levélben. Az iskolákban eddig soha nem látott mértékben nőtt a meghirdetett adminisztratív álláshelyek száma, és valószínűleg ezeken a területeken a fluktuáció tovább fog erősödni. Egyre több tapasztalt adminisztrátor hagyja el a pályát, a kényszerűségből pályán maradóknál a stressz tovább nő, a motiváltság, az intézmény iránti lojalitás és a munkamorál pedig értelemszerűen csökken, figyelmeztetnek a levélben.

Korábbi cikkünkben egy informatikus-könyvtáros arról számolt be, hogy ő is technikai dolgozó kategóriába került, miután az informatika-óraszám csökkenése miatt már nem tanít. Így nettó fizetése 6 százalékkal alacsonyabb szeptembertől, 100 ezerről 94 ezerre csökkent a nettója. Ezek a különbségek megosztják a tanári kart. Most hatalmas szakadékok lettek a diplomások bére között, és az ő fizetésük a takarítókkal került egy szintre.