Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Az Emmi szerint szinte mindenhol van tankönyv

2013.10.18. 15:23 Módosítva: 2013.10.18. 15:27

A tankönyvcsomagok 6 ezrelékénél jeleztek az iskolák reklamációt, amelyek döntő többségében az iskolai megrendelések pontatlanságából, módosításából adódtak, válaszolta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtritkára Suhajda Krisztián (Jobbik) és Osztolykán Ágnes (LMP) írásbeli kérdésére. A két képviselő azt tudakolta, hogy mikor kapják meg tankönyveiket azok a diákok, akihez azok nem érkeztek meg.

Az Indexhez számos levél érkezett az elmúlt egy hétben. Tanárok, szülők is jelezték, hogy október második felében még mindig nincs meg minden tankönyvük. Erről szóló cikkeinket itt és itt olvashatja.

Doncsev válasza szerint az alaprendelés szállítási hibáinak kijavítása szeptember közepéig megtörtént. Ezután az iskolák szeptember 5-éig leadott pótrendeléseinek kiszállítását teljesítették, amelynek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által vállalt határideje október 15. volt. A pótrendelések mennyisége meghaladta a 600 ezer könyvet.

Doncsev András közölte: az intézményekbe a szállító korrekt módon, az előre megbeszélt határidőre teljesítette a rendelést. A pótrendelések leggyakoribb oka a nyár végi, tanév elejei iskolaváltás volt, ezen diákok számára ugyanis az iskolák csak a pótrendelés során rendeltek könyvet. Ezen felül az iskolák már az évközi tankönyvellátás keretében is rendeltek 20 412 tankönyvet, ezek kiszállítását jelenleg is végzi a vállalat - jelezte. A legújabb megrendelések is folyamatosan érkeznek, amelyek a kiadói beszállítások függvényében teljesítenek.

Országosan a tankönyvekkel kapcsolatos összes probléma a statisztikai hibahatáron belül mozog - állapította meg, hozzátéve: az állami fenntartásba vételnek köszönhetően a tankönyvrendelés könnyen nyomon követhető.

Osztolykán Ágnes pedagógus-béremelésre vonatkozó felvetésére az államtitkár kifejtette: a kormány intézkedéseinek köszönhetően a pedagógusok mintegy 99 százalékának emelkedett a bére. A pedagógusok 90 százalékának mintegy bruttó 36-84 ezer forint közötti béremelést biztosítanak, 3 százalékuk ennél is magasabb összeget kapott.

A bércsökkenéssel érintett pedagógusok - kétharmaduk igazgató - százalékos aránya a Kliken belül mintegy 0,7 százalék, vagyis csupán 1088 ember. Mivel a pedagógusok bére a korábbi és az új rendszerben is több tényezőből tevődik össze, a kompenzáció nem lehet automatikus - mutatott rá. Kiemelte: figyelembe kell venni egyedileg például az oktatási intézmény tevékenységi körének összetettségét, nagyságát, vizsgálni kell a korábbi körülményeket, az előző fenntartó munkáltatói intézkedéseit.  • Vennék
  • Hírek