Életfogytiglant kapott a homofób gyilkos

2013.10.18. 09:24
Beismerte a meleg gyógyszerész brutális meggyilkolását, de sokallja az érte kiszabott ítéletet az egerlövői homofób gyilkos. Harminc év múlva helyezhetnék feltételes szabadlábra legkorábban az ítélet szerint, ő enyhítésért fellebbezik. Lucifert tekinti példaképének, az egyik vallomását úgy írta alá: 666.

Életfogytiglant szabott ki pénteken a Debreceni Törvényszék első fokon Sz. Norbertre, legkorábban harminc év múlva kerülhet feltételes szabadlábra. Ezenfelül tíz évre eltiltották a közügyektől, és meg kell térítenie a 486 496 forintos bűnügyi költséget. Az elsőfokú ítélet nem jogerős. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és kirendelt védője enyhítésért fellebbezett.

A 25 éves egerlövői férfit aljas indokból, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolták, és a bíróság bűnösnek találta. Áldozatát találomra választotta ki a TV2 Teletext 811. oldaláról, ahol meleg emberek társkeresői hirdetéseit lehet olvasni. Az idősödő gyógyszerésznek azért kellett meghalnia, mert Sz. Norbert gyűlölte a melegeket, ahogy ő nevezi őket: „a buzikat”.

Virágh Pál bíró az ítélet indoklásában hosszasan elemezte a férfi személyiségét. Sz. vékony fekete dzsekiben, kinyúlt melegítőalsóban jelent meg az ítélethirdetésen. Az emberek tekintetét kerülni próbálta, a fejét lehajtotta, de így is látni lehetett, hogy az arca egyre vörösebbé válik, ahogy a bíró róla beszél.

A gyilkosság tavaly augusztus 25-én történt. Sz. azzal az elhatározással kelt fel, hogy aznap megöl egy „buzit”. Az általa addigra már jól ismert Teletext-oldalról szerezte meg a patikus telefonszámát, és sms-ben jelentkezett a hirdetésre. Vagy húsz üzenetet váltottak egymással, és még aznapra meg is beszélték a randevút. A gyógyszerész autóval felvette a gyilkosát Egerlövőnél, és onnan mentek együtt az áldozat debreceni lakásába.

Már vadászott a következő áldozatra

Sz. Norbert részletesen kitervelte a gyilkosságot: bicskát és váltóruhát vitt magával, hogy legyen mibe átöltöznie, ha véres lesz a holmija. Akkor támadt rá áldozatára, amikor már mindketten fecskére vetkőzve álltak, és a férfi a vállára tette a kezét. „Dögölj meg, buzi köcsög” – a vallomása szerint ezt mondta. Több mint hússzor szúrt. A legtöbb szúrás a nyakat és a mellkast érte, de a haldokló bal szemébe is belevágta a bicskát, mert zavarta, hogy nézi. Az áldozat a vérveszteségbe halt bele. Az orvosszakértő megállapította, hogy az összes szúrást még életében szenvedte el, érezte a fájdalmat. „Abszolút nem sajnáltam őt” – mondta Sz. a rendőrségi kihallgatásán.

A gyilkosság után tessék-lássék feltakarított, és hazament Egerlövőre. A rendőrök 48 órán belül elfogták. Addigra már újabb telefonszámokat gyűjtött ki magának a meleg társkereső Teletext-oldalról, többeknek kezdett sms-eket írogatni, de újabb találkozóra már nem maradt ideje. Az áldozat telefonja vezette a rendőröket a nyomára.

Amikor elkapták, részletes beismerő vallomást tett, és amikor visszavitték a helyszínre, készségesen meg is mutogatta a rendőröknek, mi, hol, hogyan történt. A vallomását később sem vonta vissza, de a bíróságon már nem volt hajlandó beszélni. Az utolsó szó jogával sem élt, összegörnyedve, némán ülte végig a tárgyalási napokat.

Isten helyett Lucifer

A tavasszal kezdődött perben felvonultak szakértők, sms-ben megkörnyékezett potenciális áldozatok, a gyógyszerész szerettei és a gyilkos rokonai. Sz.-ről kiderült, hogy az anyja elhanyagolta, állami gondozásba került. Az intézetben töltött idő alatt súlyos beszédzavar alakult ki nála, apja szerint „az ideg ráment a torkára”. Ebből később kigyógyult. Különös egybeesés, hogy a hangprobléma közös volt benne és áldozatában. A gyógyszerészt gégerákkal műtötték, azóta gyakorlatilag néma volt. A bíró megjegyezte, hogy némasága a gyilkos kezére játszott, mert nem tudott segítségért kiabálni.

Sz. felnőttként a testvérével élt Egerlövőn, közmunkában szerzett némi pénzt. Barátnője soha nem volt. A rendőröknek arról beszélt, hogy nem hisz Istenben. „Ha lenne Isten, akkor én nem ezt a sorsot kaptam volna” – mondta, amikor kihallgatták.A bíró az ítélethirdetésen felidézte ezt a mondatát. "Úgy gondolom, hogy ez nagyon sokatmondó, hogy milyen gyerekkora lehetett" -mondta. Hozzátette azonban rögtön: ez persze nem jogosítja fel bűncselekményre.

Sz. azt is kijelentette, hogy Lucifert tekinti a példaképének, és Hitler is szimpatikus neki. A bíró most elárulta, hogy egyik vallomását is úgy írta alá: 666. Saját bevallása szerint a „négereket” egyáltalán nem, a zsidókat egy kicsit utálja, de akiket igazán gyűlöl, azok a cigányok és a „buzik”. Indoklása ennyi volt: azért utálja a "buzikat, mert buzik".

Látens meleg?

Az igazságügyi elmeorvosi és pszichológusi szakvélemény szerint Sz. beszámítható, de intellektuális színvonala alacsony, valahol a normális alsó határán van, önismerete sekélyes, önmagát irreálisan nagyra értékeli, környezeténél többre tartja. A pszichológus azt is megállapította, hogy „nagy valószínűséggel feszültséggel küzd szexuális identitásában”.

Sz. tagadta, hogy bármikor szexuálisan bántalmazták, inzultálták volna. A pszichológusi szakvélemény szerint elképzelhető, hogy Sz. látens homoszexuális, benne magában vannak olyan késztetések, amikkel nem tud azonosulni, amiket nem tud felvállalni, és ez fordult át gyűlöletbe.

A bíró egyetértett azokkal a súlyosító és enyhítő körülményekkel, amelyeket a vád és a védelem felhozott. Enyhítő körülménynek számított a részletes beismerő vallomás és a büntetlen előélet, súlyosbítónak az előre kiterveltség, a különös kegyetlenség és az aljas indok, valamint a gyilkosságok elszaporodottsága az országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport