Körösparti Péter lett a HÖOK elnöke

2013.10.19. 18:40 Módosítva: 2013.10.19. 19:01

Körösparti Pétert, a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának vezetőjét választotta meg elnökévé a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a szombati időközi tisztújító közgyűlésen.

Körösparti Péter volt az egyetlen jelölt, rá 322-en szavaztak igennel és 39-en nemmel a győri Széchenyi István Egyetemen tartott közgyűlésen. Az időközi küldöttgyűlésre azért volt szükség, mert a korábbi elnök, Nagy Dávid augusztus végén, személyes okokra hivatkozva, lemondott. A HÖOK irányítását ügyvezető elnökként akkor Körösparti Péter elnökhelyettes vette át.

Körösparti Péter 1981-ben született Gyulán. 2006-ban a Debreceni Egyetem történelem szakán, 2009-ben néprajz szakon, 2010-ben pedagógia szakon szerzett diplomát. Most politológiát és pénzügy és számvitelt tanul Debrecenben, és idén az ELTE-n felsőoktatási és tudományos irányítási szakember végzettséget szerzett. Több cikluson át ő volt a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke, 2010-ben fél évig már a HÖOK élén is állt, az elmúlt években pedig elnökhelyettesként tevékenykedett.

A HÖOK új elnökének mandátuma 2014. december 31-éig szól. A közgyűlésen új tagot választottak, Vámosi Pétert, a Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának vezetőjét a régi-új HÖOK-vezető megüresedő elnökségi helyére.

A küldöttek egyhangúlag fogadták el az elnökségi tagok beszámolóját. Körösparti Péter a közgyűlés után elmondta: a közeljövőben napirendre tűznék az iparkamara és a mérnökkamara javaslatával összhangban az oktatáson belül a gyakorlati képzések megerősítését. Időszerűnek tartanák a kollégiumi kormányrendelet megújítását is, e témában a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével is egyeztetnek majd. Áttekintenék továbbá a hallgatói juttatásokról szóló rendeletet.

Körösparti Péter azt mondta: tisztában vannak a költségvetési lehetőségekkel, de azt mindenképpen szeretnék elérni, hogy ne csökkenjenek a hallgatói juttatások. Átnéznék azt is, a normatívák elosztása hatékony-e. Egyre több az önköltséges hallgató, ezért meg lehetne vitatni, a juttatások náluk hogyan alakuljanak.

Elnöki elképzelései közül kiemelte még a hallgatói választások, szavazások elektronikussá tételének támogatását. Vannak olyan intézmények, ahol ez a rendszer már működik, és szeretnék minél több egyetemnek, főiskolának biztosítani ezt a lehetőséget.

Ösztönöznék az intézményeket megelőző egészségügyi programok, szűrések, életmódról szóló tanácsadások szervezésére. Szeretnék segíteni továbbá, hogy az egyetemek, főiskolák helyben megállapodásokat kössenek színházakkal, kulturális intézményekkel, és kedvezményes jegyeket adjanak a hallgatóknak.